Fon Burg ide iz Srbije?

Bor -- Osamnaestogodišnji matematički genije Teodor fon Burg nije zadovoljan odnosom države prema talentima i ozbiljno razmišlja da studije nastavi u inostranstvu.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je izjavio da želi da se jednog dana ipak vrati u Srbiju.

On je u razgovoru sa novinarima u Boru, gde je završio šesti razred osnovne škole, rekao da još nije odlučio gde će nastaviti školovanje, ali će to, kako je rekao, najverovatnije biti neka od visokih škola u Evropi, jer smatra da je obrazovanje kvalitetnije u razvijenim državama.

"To ne znači da su evropski univerziteti mnogo bolji od Beogradskog, jednostavno želim što bolje obrazovanje. Engleska i Švajcarska imaju dobre univerziteta i tamo ću najverovatnije nastaviti školovanje", kaže fon Burg.

On je izjavio da mu stipendije nikada nisu bile važne, ali da je razočaran zbog činjenice da je finsijska podrška Srbije uglavnom odlazila u ruke lošijim učenicima od njega, jer smatra da talenti treba da se tretiraju isključivo prema uspehu.

Teodor je učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, a prvi uspeh ostvario je kao učenik šetog razreda osnovne škole, kada je osvojio republičko takmičenje iz matematike.

Usledila su međunarodna takmičenja, a kao svoj najveći uspeh on izdvaja treće mesto u svetu, koje je osvojio na Matematičkoj olimpijadi u Kazahstanu.

Prema rečim anjegove majke Magde Buzurović fon Burg, prvo interesovanje za nauku, Teodor je pokazao još u ranom detinjstvu, jer je još pre polaska u školu, radio zadatke iz matematike za četvrti razred.

Mladi matematičar prisustvovao je svečanosti u svojoj nekadašnjoj školi „Dušan Radović“ u Boru, koja slavi 30 godina postojanja.

Za njega je priređen i prijem u Skupštini opštine Bor, gde ga je primio prvi čovek lokalnog parlamenta Dragan Žikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu