Tahiri: Simboli Kosova kraj punkta

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri kaže da je u sporazumu o integrisanom upravljanju jasno precizirano da će Euleks imati ulogu posmatrača.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2011.

21:52

Default images

"Euleks će delovati u skladu sa svojim mandatom na Kosovu, a to je jedino podrška sprovođenju vladavine zakona", kazala je Edita Tahiri obraćajući se novinarima u Vladi Kosova.

Prema njenim rečima, "ovim sporazumom Srbija je priznala granicu sa Kosovom".

"U tački šest u ovom sporazumu se jasno kaže da će se na graničnim prelazima sa Srbijom sprovoditi zakoni i jedne i druge strane, da će na srpskoj strani važiti srpski, a na kosovskoj, kosovski zakoni. Biće prisutan i Euleks, koji će biti jedna vrsta garanta za potpuno sprovođenje sporazuma", rekla je ona.

Tahirijeva je navela da je Priština ovim sporazumom "zapečatila rezultat akcije vlade Kosova od 25. jula na Brnjaku i Jarinju" i pokazala posvećenost sprovođenju operativnog plana od 16. septembra, koji je koordiniran sa Kforom i Euleksom.

Navodeći da je "cilj barikada na severu Kosova bio da se ne dozvoli policajcima i carinicima Republike Kosovo da odu na sever", ona je rekla da je "sada Srbija zvanično prihvatila njihovo prisustvo i shodno tome i barikade će biti uklonjene", a da će "ako se one ne uklone, teret biti na Srbiji i Srbima".

Edita Tahiri je najavila postavljanje zastave i drugih državnih simbola Kosova nedaleko od zajedničkog carinskog punkta u neutralnoj zoni.

"Sve državne simbole postavićemo na jedan santimetar od zajedničkog objekta. Ta neutralna zona je zajednička zona i na njoj ni sada nema obeležja Kosova. Znači, državni simboli će biti tamo gde su prisutni i sada", rekla je šefica prištinskog pregovaračkog tima, navodeći da će zajednički objekti te vrste biti postavljeni na šest "graničnih tačaka", a ne samo na severu Kosova, preneo je KiM radio.

Edita Tahiri je prokomentarisala i raspoloženje međunarodne zajednice prema politici Srbije.

"Od Srbije se već jasno zahteva da odustane od destruktivne politike i ono što g. Tadić može učiniti, bez obzira na ograničenje političkog uticaja, je da zaustavi financiranje kriminalnih struktura, jer su oni u njegovim rukama."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: