Merkel: Srbija ne ispunjava uslove

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila da Srbija u ovom trenutku ne ispunjava uslove za status kandidata za EU i pozvala Vladu Srbije na promenu kursa.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.12.2011.

10:57

Default images

U ovom trenutku Srbija ne ispunjava zahteve procesa pristupanja EU, rekla je Merkelova u saopštenju nemačke vlade pred predstojeći Samit EU u petak 9. decembra.

Nemačka kancelarka je nedavne sukobe na severu Kosova nazvala neprihvatljivim i podsetila da dobra "saradnja sa susedima" takođe spada u kriterijume za proširenje EU.

„Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja su, prema kriterijumima iz Kopenhagena, deo politike proširenja Evropske unije. Dugoročno gledano, mi ne želimo samo Srbiju, već i Kosovo da privedemo Evropskoj uniji i da održimo sposobnost funkcionisanja Evropske unije. Stoga put Srbije u Evropsku uniju vodi samo preko normalizacije odnosa sa Kosovom", navodi Merkelova.

Nemačka kancelarka je podsetila da su EU i nemačka savezna vlada na vreme formulisali svoja očekivanja i konkretne korake.

"Veoma mi je žao što Srbija do sada ta očekivanja nije ispunila i time nije ispunila preduslove za dobijanje statusa kandidata“, rekla je Angela Merkel.

Ona je ukazala i na to da je „Srbija minulih dana doprinela atmosferi u kojoj su nemački vojnici na severu Kosova, u sastavu Kfora, napadani i ranjavani vatrenim oružjem".

„Kažem da to nije prihvatljivo!“, zaključila je Angela Merkel.

Nemački mediji podsećaju da na prelazima između Kosova i Srbije već nedeljama traju sukobi kosovskih Srba i snaga Kfora i da je u ponedeljak pucano na dva nemačka vojnika.

Srbije se nada da će na samitu Evropske unije 9. decembra dobiti status kandiata za ulazak u Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

690 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: