Odbor predložio reizbor Šabića

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje predložio republičkom parlamentu da za novog poverenika za informacije ponovo izabere Rodoljuba Šabića.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.12.2011.

11:42

Default images

Šabić je bio jedini kandidat, a na sednici tog odbora, kojoj nisu prisustvovali poslanici opozicije, osim LDP-a, odluka o tome da se parlamentu predloži njegov reizbor doneta je jednoglasno.

Šabićev reizbor podržale su poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju", SPS-JS, URS i LDP.

Predsednica tog skupštinskog tela Jelena Trivan istakla je da je Šabić autoritetom izgradio tu instituciju i očuvao njenu nezavisnost. "Verujem da snaga nezavisnih institucija počiva na autoritetu i kredibilitetu onih koji je vode. Zato smo i predložili Šabića", rekla je Trivanova, sa čim su se saglasili i predstavnici ostalih stranaka vladajuće većine, kao i LDP-a.

Poslanik LDP-a Nenad Prokić rekao je da je Šabić primer uspešnog i požrtvovanog rada, a Simo Vuković iz URS-a da on treba da posluži kao primer hrabrosti koja nedostaje društvu i da nisu samo zakoni potrebni za izgradnju institucija, već i autoritet.

Šabićev reizbor podržao je i SPO, čiji je poslanik Aleksandar Jugović rekao da je ta stranka uspešno sarađivala sa Šabićem na izradi zakona o otvaranju dosijea tajnih službi.

Prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Skupština Srbije bira poverenika na predlog skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, koji je jedini ovlašćen da pokrene postupak izbora poverenika.

Šabiću aktuelni mandat ističe 22. decembra, a ista osoba za tu funkciju može biti birana najviše dva puta na mandat od sedam godina. Šabićev reizbor podržali su i Agencija za borbu protiv korupcije, kao i više nevladinih organizacija, udruženja i asocijacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: