V.B. i Iran- sve zategnutiji odnosi

Vlada u Londonu naredila je Iranu da u roku od 48 sati povuče sve svoje diplomate iz Britanije. Teheran: Zatvaranje ambasade Irana u Londonu je ishitren potez.

Izvor: Beta

Sreda, 30.11.2011.

21:27

Default images

Iran, prema britanskom Ministarstvu spoljnih poslova, ima 18 diplomata u Britaniji.

Sekretar za spoljne poslove Vilijem Hejg rekao je u Donjem domu britanskog parlamenta da je Britanija, takođe, povukla sve svoje diplomatsko osoblje iz Irana.

U britanskoj ambasadi u Teheranu su bila 24 službenika.

Britanija je prethodni put naredila iranskim diplomatama da napuste njenu teritoriju 1989, kada su dve zemlje prekinule sve veze, zbog "fatve" - verskog ukaza kojim je muslimanima naređeno da ubiju indijsko-britanskog pisca Salmana Rušdija zbog njegove knjige "Satanski stihovi" koju muslimani smatraju uvredljivom.

U zgradu britanske ambasade juče je upalo više desetina demonstranata jer je Britanija uvela sankcije Iranu zbog kontroverznog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da služi u miroljubive svrhe, a zapadne zemlje da je cilj Irana pravljenje atomske bombe.

"Iran će preduzeti odgovarajuću akciju"

Iran je saopštio da je odluka Velike Britanije da zatvori iransku ambasadu u Londonu ishitrena i da će dovesti do dalje odmazde, javila je državna televizija, citirajući jednog portparola vlade.

"Portparol ministarstva spoljnih poslova opisao je taj potez kao ishitren i dodao da će vlada Islamske Republike, prirodno, da preduzme dalju odgovorajuću akciju u vezi s tim", kaže se u izveštaju državne televizije koji je preneo Rojters.

Britanija je zatvorila iransku ambasadu u Londonu i proterala sve njeno osoblje ističući da do jučerašnjeg upada u britansku misiju u Teheranu nije moglo da dođe bez određenog stepena saglasnosti iranskih vlasti.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da je Pariz pozvao svog ambasadora u Iranu na konsultacije posle napada na britansku ambasadu u Teheranu.
Ministarstvo je u saopštenju istaklo da je taj potez preduzet zbog "flagrantnog i neprihvatljivog kršenja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i ozbiljnog nasilja", prenela je agencija AP.

Portparol ministarstva je ranije danas rekao da je Francuska pozvala iranskog ambasadora u Parizu da bi mu izrazila francusku zabrinutost zbog napada.

Portparolka francuske vlade je ranije danas izjavila da je predsednik Nikola Sarkozi rekao ministrima da međunarodna zajednica "mora da uvede teske sankcije Iranu" zbog napada, kao što su mogući embargo na izvoz nafte ili zamrzavanje imovine Iranske centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: