Dva miliona Britanaca na ulici

Oko 2 miliona radnika u javnom sektoru Velike Britanije štrajkuje 24 sata zbog reformi penzionog sistema. Uhapšeno je 52 osobe, njih 37 nakon sukoba u Londonu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.11.2011.

10:07

Default images

To je naveći štrajk u poslednih nekoliko decenija, tačnije od 1979.

Štrajk je obuhvatio 1.000 protestnih okupljanja širom zemlje, što direktno utiče na rad škola, bolnica, aerodroma, luka i kancelarija vladinih činovnika.

Zbog štrajka u bolnicama u Engleskoj odloženo 60.000 operacija i pregleda koji nisu bili hitni, a u Škotskoj 3.000 operacija i hiljade pregleda.

Londonska hitna pomoć saopštila je da je intervenisala samo u slučajevima u kojima je život ljudi bio ugrožen.

Otežan je rad sudova, centara za zapošljavanje, savetovanje i polaganje vožnje, biblioteka i drugih službi, a tri četvrtine škola pogođeno je štrajkom nastavnika.

Britanska vlada je navela da je štrajkovala samo četvrtina službenika, odnosno oko 135.000.

Britanski sindikati naveli su da je oko dva miliona zaposlenih u javnom sektoru učestvovalo u današnjem štrajku. Štrajk je usledio dan pošto je vlada objavila da će rast plata u javnom sektoru do 2014. biti ograničen na jedan odsto.

Sindikati se suprotstavljaju i planovima Dauning strita da radnici odlaze kasnije u penziju i da plaćaju više na ime doprinosa za penziono osiguranje.
Beta
"Jasno je da dodatni doprinosi koje traže ljudima da plate, nemaju cilj da podrže penzioni sistem na duge staze, već je u pitanju kratkoročno rešavanje deficita sa kojim se suočavamo u našoj privredi. To je nije fer", smatra Brendan Barber, generalni sekretar Trgovinske unije.

Britanska vlada je saopštila da se demonstracijama "neće postići ništa" i pozvala je na dalje razgovore o najavljenim reformama, a državni sekretar britanske vlade Frensis Mod je ocenio je da su protesti "neodbranjivi i pogrešni".
Mod je pozvao radnike u javnom sektoru da sami prouče ponudu umesto što slušaju retoriku sindikalnih vođa, ocenivši da se radi o "vrsti penzija koju tek poneko u privatnom sektoru može da uživa".

Ministarka finansija laburističke vlade u senci Rejčel Rivz rekla je da Laburistička partije na podržava proteste, jer je štrajk znak neuspeha. Ali, smatra da vlada mora da pruži nešto više slabije plaćenim radnicima u javnom sektoru, jer su im povećana poreska opterećenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: