Brisel: Napredak po pitanju prelaza

Posle 12 sati razgovora u Briselu delegacije Beograda i Prištine približile su stavove kad je reč o administrativnim prelazima, ali nema konkretnog dogovora.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.11.2011.

10:44

Default images

Razgovori će se nastaviti sutra, rano ujutro.

Zvaničnici Saveta EU su saopštili da je postignut "dobar napredak" o "zajedničkom upravljanju" administrativnim prelazima, odnosno granicom - kako su rekli, prenosi Beta.

Šef srpske delegacije u pregovorima s vlastima u Prištini Borislav Stefanović izjavio je večeras da su se dve strane približile dogovoru o zajedničkom upravljanju administativnim prelazima na severu Kosova.

Stefanović je novinarima rekao da dve strane nisu približile stavove o regionalnom predstavljanju Prištine, ali je dodao da će pregovori biti nastavljeni sutra pre podne.

Srpska strana je, prema rečima Stefanovića, iznela niz konkretnih predloga da bi se prevazišle razlike, ali je, kako je naveo, delegacija Prištine na svaki predlog, najčešće usaglašen i sa Evropskom unijom, odgovarala novim, "maksimalističkim i neprihvatljivim zahtevima".

Stefanović je rekao da Srbija nikako ne može da prihvati da administrativni prelazi imaju bilo kakve obeležje državne granice.

Ukazao je da se mora rešiti funkcionisanje prelaza za Srbe koji žive na Kosovu i da oni, sa svojim registraskim tablicama i dokumentima ne bi ispaštali i da bi mogli slobodno da se kreću na Kosovu i van Kosova.

Stefanović je istakao da je srpska delegacija učinila najveće moguće napore da se postigne sporazum i ukazao da nije moguće da jedna strana dobije sve, a druga ništa.

"Ako je neko u Prištini zamišljao taj dijalog na ovakav način, mislim da su se jako prevarili i da čine ogromnu štetu svima, regionu i pre svega ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da će sutra pre podne dve strane pokušati da nađu rešenje za administrativne prelaze u vezi s kojima postoje dve tačke neslaganja što, kako je naveo, nije mnogo.

Naveo je da rešenje za administrativne prelaze mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i sa Rezolucijom UN 1244, i uz poštovanje interesa Srba na Kosovu i Metohiji.

Predstavnik Srbije je rekao i da će se pokušati naći rešenje i za regionalno predstavljanje Prištine.

Šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri rekla je novinarima posle sastanka da su razgovarali o "integrisanom upravljanju granicama" navodeći da nije postignut dogovor, ali da su iznete ideje radi premošćavanja razlika.

Tahiri je ponovila da Priština insistira na "evropskom modelu integrisanog upravljanja granicama".

Ona je dodala da su obe strane bile usredsređene na to da predstave različite zamisli, ali je navela da to što nije bilo dogovora, pokazuje da je sutra potreban sastanak da bi se videlo kako se to može rešiti.

Tahiri je rekla da će se sutra razgovarati i o telekomunikacijama, energetici i regionalnom predstavljanju Prištine.

Predstavnica kosovskih vlasti je ponovo iznela tvrdnju da Srbija ne sprovodi do sada potignute dogovore.

Očekivanja šefova delegacija uoči dijaloga

"Pred nama je dug dan pregovora, ali pokušaćemo da premostimo razilike", kazao je Stefanović pred sastanak.

Uoči sastanka, šefica prištinskog tima Edita Tahiri poručila je da svaki dogovor koji eventualno bude postignut mora da odražava suverenitet i nezavisnost Kosova.

Iako su razlike između Beograda i Prištine velike, šef pregovaračkog tima Srbije je rekao da očekuje pozitivan ishod dijaloga o dve teme-regionalnom predstavljanju Prištine i administrativnim prelazima.

Događaji u prethodna dva dana na severu Kosova, međutim, otežavaju pregovore, zato je, prema rečima Stefanovića, važno da Srbi na severu Kosova ostanu mirni i jedinstveni sa svojom državom i da uklone barikade

"One su ispunile svoju svrhu i mi smo na korak od političkog rešenja. Barikade su kao sredstvo onemogućile Prištini da instalira svoje institucije na severu Kosova, sada je red na državu da nađe rešenje", rekao je Stefanović.

Kada je reč o regionalnom predstavljanju Prištine, prema oceni Stefanovića, sporan ostaje pokušaj tamošnjih zvaničnika da se što više izjednače sa nezavisnim državama. Za Prištinu je nešto drugo sporno.

"Neprihvatljiv je zahtev Srbije da uz predstavnike Kosova na međunarodnim skupovima i dalje sede predstavnici UNMIK-a, jer je UNMIK zastarela institucija. Glavno pitanje je kako privoleti Srbiju da primenjuje postignute dogovore, posle toga sam sigurna da ćemo bez prepreka razgovarati o regionalnoj saradnji i kontroli granica. Što se tiče ovog poslednjeg, mi smo kao republika Kosovo predložili evropski model zajedničkog upravljanja granicom", kazala je šefica prištinskog tima Edita Tahiri.

To, prema rečima našeg glavnog pregovarača, jeste jedna od najozbiljnijih opcija, ali samo pod uslovom da ni na koji način ne škodi našim nacionalnim interesima i interesima Srba na severu Kosova.

"Međutim, ona podrazumeva eliminisanje svih atributa takozvane državnosti Kosova i stavljanje u funkciju jednog detaljno regulisanog sistema kontrole prelaza", kaže Stefanović.

Taj sistem, objašnjava šef srpskog pregovaračkog tima, podrazumeva prisustvo međunarodne zajednice na administrativnim prelazima, jer je to u skladu sa Rezolucijom 1244.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: