Nemaju državljanstvo CG traže rusko

Veliki broj raseljenih lica sa KiM u Crnoj Gori spreman da zatraži državljanstvo Rusije, nezadovoljni rešavanjem njihovog statusa u Crnoj Gori.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

13:57

Default images

Predsednik Saveza udruženja raseljenika Milenko Jovanović je kazao da se raseljena lica u Crnoj Gori osećaju iznevereno, jer se njihov položaj ne rešava na kvalitetan i zadovoljavajući način.

Ako već ne možemo da dobijemo crnogorsko državljanstvo, onda ćemo tražiti rusko, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

On je istakao da Savez nije pokrenuo inicijativu za traženje ruskog državljanstva, ali nema ništa protiv nje.

Zbog nevolja, usled višegodišnjeg nerešavanja statusa raseljenih lica, veliki broj raseljenika je voljan da se obrati ambasadi Rusije u Podgorici za zahtevom za dobijanje ruskog državljanstva, kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, za raseljena lica sa Kosova i Metohije bilo bi značajnije da dobiju crnogorsko državljanstvo, ali ukoliko to i dalje ne bude moguće, onda će tražiti rusko, računajući da će na taj način biti bolje zaštićena njihova prava.

Jovanović je naveo da su raseljena lica u Crnoj Gori u diskriminisanom položaju, jer ne mogu da se zaposle u državnim institucijama, niti da budu vlasnici imovine.

On je kazao da Vlada Crne Gore u kontinuitetu na raseljena lica gleda kao na politički problem.

Jovanović smatra da vladina strategija za rešavanje pitanja raseljenih lica ima dobrih strana, ali da ne daje zadovoljavajuće rezultate.

U Crnoj Gori ima oko 11.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije i oko 5.700 raseljenika s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: