9. decembar iza ćoška, ali ima nade

Srbija još može da stigne do finiš linije i osvoji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, rekao komesar za proširenje EU Štefan File.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.11.2011.

16:53

Default images

On je naveo da čeka ishod današnje runda dijaloga Beograda i Prištine da bi poslao pismo ministrima spoljnih poslova zemalja članica EU u vezi sa statusom kandidata za Srbiju.

"Očekujem da oni donesu objektivnu odluku", izjavio je File, dodajući da je 9. decembar "iza ćoška, ali još ima nade".

“Mi nismo postavili uslove Srbiji za status kandidata, već smo ga preporučili podrazumevajući da će se dijalog nastaviti”, rekao je File na forumu o prespektivama zapadnog Balkana, na kome su se okupili lideri iz regiona i funkcioneri EU.

Konstatujući da je dijalog Beograda i Prištine u toku, File je rekao da “Srbija još može da stigne do finiš linije i osvoji krunu, to jest kandidaturu".

“To je kombinacija maratona i sprinta”, rekao je File.

File je odao priznanje predsedniku Srbije Borisu Tadiću na pozivu građanima da se povuku sa barikada i izrazio očekivanje da će to doprineti smanjenju tenzija na severu pokrajine.

On je takođe rekao da je važno da Priština napravi “sveobuhvatan plan za sever Kosova” kako bi se normalizovalo stanje u tom delu pokrajine.

Komesar za proširenja je priznao da postoji “problem kredibiliteta” u vezi s procesom proširenja, kako u javnom mnjenju zemalja članica, tako i u zemljama kandidatima.

“Zbog toga sam prekjuče poslao pismo ministrima spoljnih poslova zemalja članica u kome naglašavam važnost određivanja datuma početka pregovora za Crnu Goru, a sutra ću poslati pismo u vezi sa statusom kandidata za Srbiju”, rekao je on.

Ministri spoljnih poslova zemalja EU izjasniće se o kandidaturi Srbije i datumu pregovora o pridruživanju sa Crnom Gorom u ponedeljak, 5. decembra, a konačnu odluku doneće šefovi država i vlada četiri dana kasnije.

Na forumu “Prijatelji Evrope” u Briselu učestvovali su, pored ostalih, potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić, član predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i premijer Crne Gore Igor Lukšić. Šanse Srbije da dobije status kandidata za člana Evropske unije su pola-pola, ali se menjaju iz sata u sat, ocenio je za Tanjug novinar londondskog "Ekonomista" i ekspert za Balkan Tim Džuda.

"Na osnovu onoga što sam čuo, šanse Srbije su pola-pola, i menjaju se bukvalno iz sata u sat", rekao je Džuda, koji je ranije danas bio moderator foruma "Prijatelji Evrope" na kome su se okupili lideri zapadnog Balkana i funkcioneri EU.

"Ima toliko faktora koji će uticati na tu odluku, počevši od francuskih izbora, Crne Gore, do holandskog parlamenta, tako da je teško predvideti ishod", rekao je Džuda.

On je dodao da proces proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana najverovatnije neće biti trajno zaustavljen, ali da je moguće da nakon prijema Hrvatske bude "značajno usporen".

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU razmatraće u ponedeljak, 5.decembra, da li Srbiji treba dodeliti status kandidata i o datumu prijema Crne Gore, a konnacnu odluku doneće šefovi država i vlada 9. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: