Đelić: Izbeći lažne nade

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da "treba izbeći lažne nade, ali i nepotrebni fatalizam" kada je reč o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Izvor: Beta

Sreda, 30.11.2011.

12:45

Default images

"Evropa u ovom trenutku pokušava da sačuva samu sebe, tako da proširenje Unije nije na vrhu njihovih prioriteta", rekao je vicepremijer novinarima posle razgovora s mnogim funkcionerima EU i učešća na jednom od panela na forumu Prijatelji Evrope.

Prema njegovim rečima, jedini problem koji Srbija ima na putu evropskih integracija u ovom trenutku su tenzije na severu Kosova.

Barikade predstavljaju opsanost kako za građane tako i za pripadnike međunarodnih misija Eleksa i Kfora koje Srbija podržava, poručio je Đelić, dodajući da će uredba Vlade Srbije o formiranju Kancelarije za pregovore i o katastarskim knjigama doprineti šansama Srbije da sprovede do sada s Prištinom postignute dogovore i povećati šanse za dobijanje statusa kandidata.

On je rekao i da je u Briselu pozitivno prihvaćen poziv predsednika Srbije Borisa Tadića kosovskim Srbima da se povuku s barikada.

"U Briselu je izjava predsednika Tadića primljena kao državnički potez koji pokazuje odgovornost i viziju i koji može da obezbedi da budu smanjene opasnosti za lokalne Srbe, ali i za pripadnike Kfora", rekao je Đelić novinarima u Briselu.

Đelić je novinarima u Briselu rekao i da će Vlada danas doneti uredbe o primeni ranijih dogovora koji su postignuti u dijalogu sa Prištinom o katastru i o ličnim dokumentima.

Povodom današnje runde pregovora Beograda i Prištine, Đelić je rekao da ona treba da obezbedi da budu usvojeni predlozi Srbije, koji "imaju već više od mesec dana" za "integrisano upravljanje" administrativnim prelazima na severu Kosova.

"To je zajednički interes ne samo Beograda i međunarodne zajednice, već i Prištine", rekao je Đelić koji u Briselu učestvuje na godišnjem skupu posvećenom evropskoj integraciji zapadnog Balkana.

Đelić je dodao da je Srbija dala "kreativne predloge" za predstavljanje Kosova na regionalnim skupovima, što je takođe na dnevnom redu današnje runde dijaloga i izrazio uverenje da će ti predlozi biti prihvaćeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: