Zdravstveni radnici najavili štrajk

Sindikati zaposlenih u zdravstvu najavili da će stupiti u štrajk ukoliko se ne izmeni predlog Zakona o platama, koji predviđa smanjenje plata za oko 10 odsto.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2011.

15:28

Default images

Predlog zakona već je u skupštini, a sindikati apeluju na Ministarstvo zdravlja, Vladu i poslanike da ne glasaju za njega.

Nikakvo smanjenje plata u zdravstvu ne dolazi u obzir, stav je četiri sindikata koji su spremni da, ukoliko do smanjenja dođe, stupe u štrajk.

"Mi smo protiv ovoga prosto rečeno, prvo - iz egzistencijalnih razloga, drugo - iz moralnih razloga, treće - iz razloga dostojanstva profesije, ovo smanjenje od dodatnih deset posto bi dodatno ponizilo struku i sve zaposlene u zdravstvu", kaže Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije

"Sva četiri sindikata, koji su ovde prisutni, pa i Sindikat medicinskih sestara su apriori da se u zdravstvu uvede jasna podela između onih koji rade i onih koji ne rade", kaže Dragan Bisenić, predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Plate u zdravstvu se, kažu sindikati, nisu menjale četiri godine.

Plata lekara opšte prakse u domu zdravlja iznosi oko 50 000 dinara, specijalista u domu zdravlja ima platu od oko 60 000 dinara, dok lekari u urgentnim i kliničkim centrima primaju 67 000-68 000 dinara.

Medicinske sestre i tehničari za svoj rad dobijaju oko 30 000 mesečno, a plata spremačice iznosi oko 18 000 do 20 000 dinara.

Ukoliko bude usvojen, zakon bi trebalo da počne da se primenjuje u domovima zdravlja od jula 2012, a u bolnicama od 2013. godine.

Ministar zdravlja kaže da je zakon korak dalje u reformi zdravstva, kao i da svi oni koji dobro obavljaju svoj posao nemaju razlog za brigu.

"Mi smo imali više razgovora sa sindikatima i obrazložili naš stav da će svi u zdravstvenom sistemu imati šanse da nemaju nikakvo smanjenje dohotka imajući u vidu činjenicu da svi oni koji ispune prosečan rad u svojoj matičnoj zdravstvenoj instituciji neće imati i neće doći do smanjenja plate", tvrdi Zoran Stanković, ministar zdravlja.

U međuvremenu, granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" nastavlja sa protestima. Za danas je zakazan protest u Ćupriji, a do 15. decembra planirani su protesti u još pet gradova u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: