Region zajedno protiv kriminala

Beograd -- Učesnici regionalne ministarske konferencije, koja je završena u Beogradu, saglasni su da nastave borbu protiv organizovanog kriminala kroz jačanje saradnje.

Izvor: Tanjug
Podeli

U završnici dvodnevne konferencije "Izazovi i dostignuća regionalne i transnacionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala na području Jugoistočne Evrope", pročitani su nacrti zaključaka učesnika, koji će biti naknadno usvojeni, pošto su predstavnici Hrvatske, Albanije i Grčke zatražili dodatno vreme da ih detaljno prouče.

"Postoji izražena potreba i nužnost za stalnim unapređenjem saradnje u regionu u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i drugih teških oblika kriminala", naveo je državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen, predstavljaući nacrt zaključaka konferencije.

Prema njegovim rečima, unapređenje saradnje će se i dalje obavljati kroz punu primenu postojećeg pravnog okvira, kao i njegovo proširenje na sve zemlje regiona.

Ministri pravde država u regionu predložiće stručnjake za rad na uspostavljanju regionalnog naloga za hapšenje po uzoru na evropski nalog, navodi se u zakljčcima u kojima se pozivaju Savet Evrope i druge međunarodne organizacije da podrže rad ekspertskog tima.

Radi unapređenja neposredne pravosudne saradnje u zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i radi bolje saradnje sa članicama EU, učesnici konferencije predlažu uspostavljanje saradnje s evropskom pravosudnom mrežom u krivčnim stvarima.

Konstatovana je i potreba za unapređenjem saradnje u građanskim i trgovačkim stvarima, koja bi doprinela efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala, poništavanjem njegovih materijalnih efektata, čime bi se stvorili i bolji uslovi za zamrzavanje ili oduzimanje imovine stečene krivičnim delom.
U tom pogledu je predloženo formiranje tima od eksperata iz svake od zainteresovanih država Zapadnog Balkana.
Tokom dvodnevnog zasedanja i mnoštva bilateralnih sastanaka, ministri, tužioci i drugi nosioci pravosudnih funkcija razmenili su iskustva i utvdili dalje osnove za nastavak saradnje.

strana 1 od 96 idi na stranu