Tadićeva izjava poruka Nemačkoj?

Beograd -- Boris Tadić pozvao je na povlačenje s barikada na KiM dva dana pre nego što će ministri šefovi diplomatije članica EU neformalno razmeniti mišljenja o Srbiji.

Izvor: Danas
Podeli

Tadićev apel usledio je dan nakon incidenta u Jagnjenici, kada je, pored 66 Srba, povređeno i više desetina vojnika Kfora.

Prema saznanjima lista "Danas", srpski zvaničnici su odmah potom dobili jasna upozorenja iz više evropskih prestonica, kao i iz Brisela, da je kandidatura Srbije za članstvo u EU postala žestoko ugrožena.

Prekjuče u popodnevnim i večernjim satima kao najizvesnija se nametnula verzija da će, prvo Savet ministara spoljnih poslova EU na zasedanju u ponedeljak, 5. decembra, a onda konačno i Evropski savet u petak, 9. decembra zaključiti da se odlaže donošenje odluke o srpskoj kandidaturi.

Da u Beogradu moraju da požure sa nedvosmislenom reakcijom na nasilje na severu Kosova postalo je jasno nakon potvrde vesti da će ministri spoljnih poslova 27 zemalja članica EU neformalno razmeniti mišljenja o Srbiji već u četvrtak, 1. decembra.

Tadić ide u Berlin

Predsednik Boris Tadić boraviće u subotu i nedelju, 3. i 4. decembra u Berlinu, gde će na poziv najjače opozicione Socijaldemokratske partije učestvovati na međunarodnoj konferenciji, koja se održava kao uvod u kongres te stranke, potvrđeno je za "Danas" u predsednikovom kabinetu. Tadić će učestvovati u diskusiji „Jaka socijaldemokratija za jaku Evropu“, a boravak u Berlinu biće prilika za razgovore sa vodećim nemačkim i evropskim socijaldemokratama.

Istovremeno, srpski državni vrh posebno je zabrinula činjenica da su u Jagnjenici povređeni vojnici iz Nemačke, zemlje s najtvrđim stavom u EU prema uslovima koje Beograd mora da ispuni za sticanje statusa kandidata.

To što su upravo nemački pripadnici Kfora poslati u akciju uklanjanja barikada bio je još jedan signal da Berlin ne odustaje od svojih principa kada je reč o situaciji na severu Kosova. Na sve se nadovezala okolnost da će Srbija biti predmet (nezvanične) rasprave poslanika u nemačkom državnom parlamentu Bundestagu u četvrtak i petak, 1. i 2. decembra.

Upravo reakcija Beograda na najnovije nasilje oko barikada, a u svetlu bezbednosnih informacija da će Kfor nastaviti sa akcijama, kao i političkih upozorenja da je status kandidata kao nikad do sada ugrožen, bila je tema višesatnog sastanka u Predsedništvu Srbije prekjuče kasno po podne i uveče.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali predsednik Tadić sa najbližim saradnicima, šef beogradskog tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović i ministar za KIM Goran Bogdanović.

U svetlu svih ovih dešavanja treba posmatrati jučerašnju, jasnu i glasnu, poruku Borisa Tadića da barikade, koje na severu KiM postoje još od 25. jula, treba da odu u prošlost.

„U ovoj situaciji samo ekstremisti imaju koristi i u ovoj atmosferi se ne mogu rešavati problemi... Nestabilnost sasvim sigurno utiče ne samo na dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, već i na međunarodni kredibilitet naše zemlje... Sada smo dalji od statusa kandidata nego što smo bili prekjuče, upravo zbog onog što se desilo na severu Kosova“, rekao je Tadić i dodao da je mnogo onih kojima je u interesu da Srbija ne dobije status kandidata. Tu spadaju vođe organizovanog kriminala, ekstremističke snage u Srbiji, vlasti u Prištini, ali i zemlje članice EU koje ne žele proširenje Unije.

Predsednik je upozorio i da najnoviji događaji na severu Kosova urušavaju međunarodni ugled Srbije i njene kapacitete da brani nacionalne interese. „Pucnjava i paljenje kamiona sasvim sigurno ruše međunarodni kredibilitet, a to snižava kapacitet Srbije da brani legitimne interese svojih građana i državnih interesa na KiM“, rekao je Tadić.

Barikade, prema njegovim rečima, dodatno provociraju akcije Kfora, zbog čega su se svi našli „u začaranom krugu“, u kojem samo ekstremisti imaju korist. Dijalog je jedina šansa da se problemi na KiM reše, a svi treba da omoguće da se taj dijalog odvija neometano, zaključio je Tadić

strana 1 od 96 idi na stranu