Loran Gbagbo na putu za Hag

Bivši predsednik Obale Slonovače Loran Gbagbo napustio sever zemlje i na putu je za tribunal u Hagu , koji je izdao nalog za njegovo hapšenje.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2011.

21:59

Default images

Avion je napustio večeras u 18.20 po lokalnom vremenu Korhogo, gde je Gbagbo bio u kućnom pritvoru od aprila, nakon višemesečne krize u zemlji izazvane njegovim odbijanjem da prihvati poraz na predsedničkim izborima održanim u novembru 2010.

Prema jednom upućenom izvoru, Gbagbo bi trebalo da bude prebačen u Abidžan, a potom u Roterdam tokom noći i zatim u pritvorsku jedinicu suda u Hagu.

Međunarodni krivični sud je ranije danas izdao nalog za hapšenje Gbagba.

To je potvrdio i advokat svrgnutog predsednika Emanuel Alti, a portparol Gbagba takođe je rekao da je jutros primio poziv iz Haga kojem je obavešten da iz Haga dolazi tim koji će prevesti bivšeg predsednika u Holandiju.

Odluka suda u Hagu doneta je gotovo tačno godinu dana od održavanja spornih predsedničkih izbora u Obali Slonovače, posle kojih je zemlja došla na ivicu gradjanskog rata jer Gbagbo, koji je tada bio predsednik, nije želeo da preda vlast pobedniku na izborima Alasanu Uatari.

Na zahtev Uatare, Medjunarodni krivični sud od oktobra vodi istragu o zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinima koji su počinjeni tokom višemesečne krize.

Gbagbo je došao na vlast pre deset godina, a zatim je odbio da raspiše izbore po isteku svog prvog petogodišnjeg mandata. Poraz Gbagba na izborima održanim u novembru potvrdili su i posmatrači UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: