Ko je još odgovoran za vakcine?

Direktor Jugohemije Vladimir Gravara, prema osnivačkom aktu Jugohemije, nije bio ovlašćen da potpisuje ugovore vredne više od 30.000 evra, otkriva Insajder.

Izvor: B92

Petak, 25.11.2011.

18:37

Default images

Gravara je jedan od uhapšenih zbog sumnji za zloupotrebu pri kupovini vakcina protiv svinjskog gripa.

Budući da je konkretan ugovor bio vredan više od dva miliona evra, to znači da je Gravara imao specijalno ovlašćenje nadležnih u Jugohemiji da ga potpiše, pa se postavlja pitanje zbog čega se, od svih odgovornih iz te kompanije, samo protiv njega vodi postupak.

Ugovor vredan 2.397.000.000 evra za nabavku vakcina protiv svinjskog gripa potpisali su direktor Jugohemija farmacije Vladimir Gravara i direktorka RZZO-a Svetlana Vukajlović. Međutim, Insajder je od Agencije za privredne registre tražio uvid u Osnivački akt preduzeća Jugohemija farmacija. U tom dokumentu jasno stoji da je Gravara imao pravo da zastupa Jugohemiju samo u poslovima vrednim do 30.000 evra. Isto ograničenje ima i novi direktor. To znači da je Gravara morao da ima ovlašćenje od osnivača da potpiše ugovor vredan više od dva miliona evra, a osnivač Jugohemija farmacije je kompanija Jugohemija.

U trenutku nabavke vakcina predsednica UO Jugohemije bila je Milka Forcan, a direktorka te kompanije njena rođena sestra Smiljka Mileusnić Adžić.

Stupili smo u kontakt sa Smiljkom Mileusnić Adžić, sa pitanjem da li je ona dala ovlašćenje Gravari da potpiše ugovor. Na konkretno pitanje, stigao je nejasan odgovor.

“Prema mojim saznanjima, sve radnje koje su preduzimane u postupku oko pandemijskih vakcina apsolutno su u skladu sa zakonom. Želim da napomenem da je u vezi sa predmetnim slučajem izneto niz proizvoljnih i netačnih informacija. Međutim, s obzirom da se pred nadležnim sudom vodi postupak, zakonski propisi mi ne dozvoljavaju da u ovom trenutku komentarišem i dajem izjave za medije po ovom pitanju.”

Pitanja smo poslali i RZZO-u, koji je morao znati za ograničenje, jer se isto upisuje u javni registar. Nismo dobili odgovore na pitanja da li je Gravara imao ovlašćenje da potpiše ugovor o nabavci vakcina, ako jeste ko je potpisnik ovlašćenja, a ako nije da li to znači da je ugovor oboriv. RZZO nas je praktično upitio da odgovore tražimo od Jugohemije:

“Ugovor je dostavljen Jugohemiji -farmaciji kurirom na potpis i vraćen je po kuriru potpisan, ispečatiran i zaveden sa njihove strane .Ponuđač nesumnjivo može odgovoriti na pitanja u vezi ovlašćenja gospodina Gravare kao direktora za zaključivanje ovog pravnog posla, ali koliko je nama poznato Jugohemija farmacija ni u jednom trenutku nije dovodila u pitanje pravnu valjanost ugovora i ovlašćenja gospodina Gravare za njegovo potpisivanje. Odgovor na treće pitanje traži pravnu procenu i to zavisno od odgovora na prethodna 2 pitanja.”

Prema saznanjima Insajdera, direktorka Jugohemije Smiljka Milesunić Adžić bila je na policijskom spisku osumnjičenih za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina, ali ona nije obuhvaćena krivičnom prijavom. Podsetimo, Insajder je u serijalu Kuproprodaja zdravlja objavio da je na spisku osumnjičenih za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina bilo 14 osoba, ali je krivična prijava podneta samo protiv tri osobe - Svetlane Vukajlović, Vladimira Gravare, bivšeg direktora Jugohemija farmacije, i Ljubomira Pavićevića, vlasnika firme Detap.

Novi serijal Insajdera o zdravstvu, listama čekanja i citostaticima biće emitovan na TV B92 krajem januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: