Obnova zida manastira Devič

Izgradnju zida i manastirske kapije u manastiru Devič smatraju nužnim zbog zaštite manastirske imovine ali i bezbednosti od upada lokalnih Albanaca.

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2011.

19:10

Default images

Nakon emitovanja priloga na našoj televiziji o teškom životu monahija u manastiru Devič kod Srbice i upadima vandala koji zastrašuju monahinje i pljačkaju manastirsku imovinu, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Vlade Republike Srbije donirala je 5 miliona dinara za završetak gradnje zida dugog 170 metara, kako bi se manastir zaštitio od lopova.

Igumanija manastira Devič Anastasija kaže da monahinje žive u strahu od upada lokalnih Albanaca. Izgradnju zida i manastirske kapije smatraju nužnim zbog njihove bezbednosti i zaštite manastirske imovine. Igumanija ističe da saradnja sa lokalnim stanovništvom ne postoji, navodeći stalne pljačke i uništavanje manastirske imovine, iako je manastir pod zaštitom KFOR-a. Ona je napomenula da ni do manastirskih imanja ne mogu da dođu."Par puta smo tamo pokušali nešto da uradimo, da obezebedimo vodovodni sistem, ali već sutradan sve bi bilo uništeno", kaže igumanija.

Zid treba da bude dug 170 metara i štitiće manastirsku portu. Međutim, zbog nedostatka novčanih sredstava zid nije završen do planiranog roka, za jesen ove godine.

Sredstvima koja su obezbeđena preko Fonda B92 gradnja zida biće završena sledeće godine, jer trenutni vremenski uslovi ne dozvoljavaju nastavak radova.

"Izuzetno smo blagodarni ministarstvu pravde, što su razumeli naše potrebe i dali nam znčajnu donaciju od 5 miliona dinara", rekao je vladika Teodosije. Oko manastira Devič i u Srbici nema više Srba. Vladika Teodosije ističe da je teško opstati na takvom prostoru i da će problem biti veći ukoliko se obistine najave KFORA da više nece obezbeđivati manastir. "Sestre su dosta uplašene, jer se govori da će Kfor da prestane sa čuvanjem manastira. Jedino što im u ovakvim uslovima odtaje je da utvrde zid i naprave veliku kapiju", rekao je vladika.

Manastir Devič je opljačkan i oskrnavljen nakon dolaska vojne i civilne misije na Kosovu. Zapaljen je u nasilju 2004. godine. Njegova obnova još uvek traje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: