Korupcija u ministarstvima?

Beograd -- Prema istraživanjima Međunarodnog instituta za bezbednos,t Ministarstvo za infrastrukturu prednjači po korumpiranosti u javnom sektoru. Ministar demantuje.

Izvor: Danas
Podeli

U istom istraživanju navodi se da i ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, prosvete i ekonomije prednjače u korumpiranosti.

Ta organizacija, koju predvodi Orhan Dragaš, najavljuje da će konkretne podatke o korupciji Institut narednog meseca dostaviti Republičkom tužilaštvu, a potom predstaviti javnosti.

Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, demantuje navode ovog istraživanja, ističući da je situacija zapravo suprotna.

"Moje ministarstvo je najmanje korumpirano od svih. Uopšte ne vidim osnova za ovakve tvrdnje, niti želim da komentarišem istraživanje dok podaci ne budu javno izneseti", rekao je Mrkonjić za "Danas".

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da postoje precizni podaci o korupciji i da su rezultat tromesečnog istraživanja, anketiranja i prikupljanja podataka od pojedinaca i preduzeća sa kojima ova ministarstva sarađuju.

"Za građane je najvidljivija korupcija u policiji, zdravstvu i sudstvu, jer se s njom svakodnevno sreću. Međutim, dramatični oblici korupcije su u javnom sektoru, ministarstvima i javnim preduzećima. To je visoka korupcija, koja će biti glavna prepreka na putu Srbije ka evrointegracijama. O njoj se javno ne govori, ili kada se priča, to bude uopšteno", rekao je Dragaš.

Prema njegovim rečima, društvo u Srbiji je ispolitizovano, posebno sudstvo i pravosuđe, koje treba da se bori sa ovom korupcijom.

strana 1 od 169 idi na stranu