150.000 članaka na sr.wikipedia.org

Vikipedija na srpskom jeziku je u 5 časova i 32 minuta dobila svoj stopedesethiljaditi članak.

Izvor: B92

Nedelja, 20.11.2011.

21:42

Default images

Jubilarni članak je o Oskaru Šindleru, poznatom spasiocu Jevreja tokom Drugog svetskog rata (po kome je snimljen film „Šindlerova lista“), a njegov autor urednik koji doprinosi Vikipediji pod pseudonimom Vikivind (Wikiwind).

Vikipedija je najveća i najsavremenija enciklopedija na svetu, sa najbržim rastom. Započeta u januaru 2001, trenutno ima preko sedamnaest miliona članaka na preko 280 jezika. Vikipedija dobija oko 500 miliona pregleda dnevno, što je čini petim najposećenijim sajtom na Internetu.

Vikipedija na srpskom jeziku je trenutno 28. Vikipedija po broju članaka i najveća na bilo kom južnoslovenskom jeziku, kao i najveća enciklopedija na srpskom jeziku uopšte. Vikipedija na srpskom jeziku ima preko 500.000 pregleda dnevno, što čini Vikipediju osmim najposećenijim sajtom u Srbiji. Do sto pedeset hiljada članaka, što po količini teksta odgovara korpusu od šezdeset odštampanih enciklopedijskih tomova, stigla je zahvaljujući sedmogodišnjem radu više hiljada svojih urednika.

Zanimljivo je da je Vikipedija na srpskom jeziku svoj stohiljaditi članak dobila takođe 20. novembra, 2010. godine.

Zadužbina Vikimedija (eng. Wikimedia Foundation Inc.) je nevladina i neprofitna organizacija sa sedištem u San Francisku, Kalifornija, SAD, posvećena rastu, razvoju i besplatnoj distribuciji slobodnih, višejezičkih sadržaja u celom svetu. Zadužbina Vikimedija ima ogranke širom sveta, uključujući Francusku, Nemačku, Italiju, Holandiju, Poljsku, Srbiju, Švajcarsku i Tajvan. Vikimedija Srbije je ogranak Zadužbine Vikimedija u Srbiji. Najpoznatiji projekat Zadužbine Vikimedija je Vikipedija, najveća enciklopedija u istoriji čovečanstva i jedan od deset najposećenijih veb sajtova na svetu.

Adresa Vikipedije na srpskom jeziku:http://sr.wikipedia.org

Adresa Vikivesti na srpskom jeziku:http://sr.wikinews.org

Adresa Zadužbine Vikimedija:http://www.wikimediafoundation.org

Adresa Vikimedije Srbije:http://rs.wikimedia.org

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: