Rusija ne razume antiraketni štit

Rusija ima nepoznanice u vezi s ponudom Vašingtona o američkom sistemu protivraketne odbrane i uskoro će dati odgovor na planove o njegovom raspoređivanju.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.11.2011.

10:40

Default images

"Nažalost ne postoje sporazumi, pa mi ne shvatamo šta nam naši partneri nude", rekao je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

SAD su pozvale Rusiju da uz pomoć sopstvenih radara nadgleda mogućnosti američkih presretača raketa koji će biti raspoređeni tako da zaštite Evropu od potencijalnih napada iz zemalja kao što je Iran, prenela je agencija Rojters.

Moskva tvrdi da protivraketni sistem preti da neutrališe njen nuklearni potencijal i zahteva pravno obavezujuće garancije da američki presretači raketa neće da podrivaju njenu bezbednost.

"Mislim da ćemo u najskorijoj budućnosti dati proširenu procenu o tome kako će Rusija reagovati na razvoj događaja u vezi s raketnom odbranom sada i posle (druge faze raspoređivanja raketnog štita) 2015. godine", kazao je Medvedev.

Antiraketni sistem trebalo bi da bude raspoređen u četiri faze, a druga faza podrazumeva da će sistem postati operativan u Rumuniji 2015. godine, kao i da će do 2020. godine biti kompletiran.

Uprkos zahtevima Rusije, u Vašingtonu kažu da neće biti u mogućnosti da obezbede zakonski obavezujuće garancije za svoj raketni sistem odbrane, jer bi to zahtevalo odobrenje Kongresa, koji je kritičan prema bilo kakvim ograničenjima antiraketne arhitekture SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: