Maj ima 30 dana, lav živi u prašumi

Beograd -- Za brojne greške u udžbenicima krivi hiperprodukcija i manjak para za kontrolu . Tržište školskih knjiga vredno nekoliko milijardi dinara godišnje.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Avugust ima 29 dana, april 31, a maj 30. Lavovi žive u prašumi, a glupača je ženska osoba. Ovo su samo neke od grešaka koje su se potkrale u udžbenicima za osnovnu školu. Može se, takođe, pročitati i poslovica: „Ako čovek ne može da bude lep i bogat kao što bi hteo, može biti dobar i pošten“.

Hiperprodukcija udžbenika, nedovoljna kontrola i manjak para za pojačavanje nadzora razlozi su zbog kojih se rukopisi ovlaš pregledaju i sa greškama se nađu u đačkim torbama. Knjige prvo kontrolišu recenzenti koje angažuju izdavačke kuće. Rukopise zatim analiziraju u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Još jedno „zeleno svetlo“ mora da pokaže Nacionalni prosvetni savet. Poslednju reč daje ministar prosvete i nauke, koji potpisuje odobrenje za udžbenike.

Kroz ruke članova NPS prošlo je za poslednje dve godine oko 700 novih udžbenika. Većina je odobrena. Članovi ovog prosvetnog tela požalili su se na poslednjoj sednici da je pritisak koji trpe preveliki. Nemaju dovoljno kapaciteta, niti para da angažuju dodatne recenzente, pa zato ima i grešaka u knjigama. A to što se njima potkrade propust, znači da ga prethodno nije videla komisija Zavoda za unapređenje obrazovanja.

Ovce daju med

Sa greškama smo, izgleda, još dobro i prošli, jer u bosanskim udžbenicima ovca daje med, a krava batak. Polarni medved je šumska životinja, a puž veselo prolećno biće. Đake prvake pitaju i koje proizvode daju konj i zec.

"Greške se dešavaju i biće ih verovatno i ubuduće. Jedan recenzent pregleda i po 20 do 30 udžbenika godišnje, a to je nemoguć tempo", rekla je prof. dr Desanka Radunović, predsednica NPS.

Od kada je tržište udžbenika otvoreno, izdavačkih kuća je sve više, jer je novac koji se tu „obrće“ ogroman. Samo za besplatne udžbenike za prva tri razreda osnovne škole država je ove godine platila 740 miliona dinara. Tržište udžbenika vredno je godišnje nekoliko milijardi dinara, pa su i zarade izdavača milionske. U opticaju su hiljade odobrenih udžbenika, a nastavnici biraju koje će na časovima da koriste.

"Do sada je 69 izdavača dobilo licence različitog tipa. One su za sve ili za pojedine nivoe i oblasti, a neki imaju dozvole samo za određene udžbeničke komplete", objašnjava za „Novosti“ Vesna Fila, pomoćnik ministra prosvete i nauke.

Samo Zavod za udžbenike godišnje štampa hiljadu naslova. U ovoj izdavačkoj kući kažu da oni gotovo i nemaju greške, jer je kontrola koju sami sprovode višestruka.

"Tim za realizaciju udžbenika čine autori, urednici, recenzenti, lektori, korektori i ilustratori, a Programski savet donosi odluku da rukopis uputi u Ministarstvo na odobravanje", objašnjava Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 169 idi na stranu