Maj ima 30 dana, lav živi u prašumi

Za brojne greške u udžbenicima krivi hiperprodukcija i manjak para za kontrolu . Tržište školskih knjiga vredno nekoliko milijardi dinara godišnje.

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 13.11.2011.

09:54

Default images

Avugust ima 29 dana, april 31, a maj 30. Lavovi žive u prašumi, a glupača je ženska osoba. Ovo su samo neke od grešaka koje su se potkrale u udžbenicima za osnovnu školu. Može se, takođe, pročitati i poslovica: „Ako čovek ne može da bude lep i bogat kao što bi hteo, može biti dobar i pošten“.

Hiperprodukcija udžbenika, nedovoljna kontrola i manjak para za pojačavanje nadzora razlozi su zbog kojih se rukopisi ovlaš pregledaju i sa greškama se nađu u đačkim torbama. Knjige prvo kontrolišu recenzenti koje angažuju izdavačke kuće. Rukopise zatim analiziraju u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Još jedno „zeleno svetlo“ mora da pokaže Nacionalni prosvetni savet. Poslednju reč daje ministar prosvete i nauke, koji potpisuje odobrenje za udžbenike.

Kroz ruke članova NPS prošlo je za poslednje dve godine oko 700 novih udžbenika. Većina je odobrena. Članovi ovog prosvetnog tela požalili su se na poslednjoj sednici da je pritisak koji trpe preveliki. Nemaju dovoljno kapaciteta, niti para da angažuju dodatne recenzente, pa zato ima i grešaka u knjigama. A to što se njima potkrade propust, znači da ga prethodno nije videla komisija Zavoda za unapređenje obrazovanja. "Greške se dešavaju i biće ih verovatno i ubuduće. Jedan recenzent pregleda i po 20 do 30 udžbenika godišnje, a to je nemoguć tempo", rekla je prof. dr Desanka Radunović, predsednica NPS.

Od kada je tržište udžbenika otvoreno, izdavačkih kuća je sve više, jer je novac koji se tu „obrće“ ogroman. Samo za besplatne udžbenike za prva tri razreda osnovne škole država je ove godine platila 740 miliona dinara. Tržište udžbenika vredno je godišnje nekoliko milijardi dinara, pa su i zarade izdavača milionske. U opticaju su hiljade odobrenih udžbenika, a nastavnici biraju koje će na časovima da koriste. "Do sada je 69 izdavača dobilo licence različitog tipa. One su za sve ili za pojedine nivoe i oblasti, a neki imaju dozvole samo za određene udžbeničke komplete", objašnjava za „Novosti“ Vesna Fila, pomoćnik ministra prosvete i nauke.

Samo Zavod za udžbenike godišnje štampa hiljadu naslova. U ovoj izdavačkoj kući kažu da oni gotovo i nemaju greške, jer je kontrola koju sami sprovode višestruka.

"Tim za realizaciju udžbenika čine autori, urednici, recenzenti, lektori, korektori i ilustratori, a Programski savet donosi odluku da rukopis uputi u Ministarstvo na odobravanje", objašnjava Jelena Ivanović iz Zavoda za udžbenike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: