Potrebno je poverenje i humanost

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović očekuje da će uskoro biti potpuno rešen problem velikog broja ilegalnih imigranata u Banji Koviljači.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.11.2011.

14:57

Default images

Petrović je danas rekao za Tanjug da će konkretne mere Vlade Srbije, koje su donete posle višemesečnog instistiranja, dati željene rezultate i da ih u potpunosti podržava.

"Najvažnije je da se uspostavi poverenje, da se građani Banje Koviljače i Loznice osećaju bezbedno i sigurno i da se obezbedi human odnos prema stranim državljanima koji tu borave", istakao je Petrović.

Prema uveravanjima nadležnih, problemi će biti rešeni, rekao je gradonačelnik i podsetio da su u četvrtak održani sastanci u Loznici i u Banji Koviljači sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem, a prethodno sa čelnicima MUP-a i Komesarijata za izbeglice.

Na tim sastancima, održanim u četvrtak u Loznici i u Banji Koviljači, dogovoreno je da se "u što kraćem roku" izvan teritorije grada Loznice nađe smeštaj za više od 2.500 imigranata u Banji Koviljači, od kojih mnogi tamo borave ilegalno u privatnim ili napuštenim objektima, po pravilu u nehumanim uslovima.
Istovremeno, policija će svojim povećanim preventivnim prisustvom podići bezbednost na još viši nivo, u zoni Osnovne škole ''Vera Blagojević'' i u čitavoj Banji Koviljači i na teritoriji grada, a pojačaće i sve vidove kontrole, uključujući i još intenzivije sprečavanje pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice.

Jedan od rezultata preduzetih i planiranih mera Vlade i nadležnih ministarstava je odluka Saveta roditelja da se od ponedeljka osnovci u Banji Koviljači vrate na redovnu nastavu.

Građani Banje Koviljače su u nedelju održali protest, posle koga roditelji ove sedmice nisu slali decu u tamošnju osnovnu školu, iz straha za njihovu bezbednost, zbog velikog broja imigranata čije su izmeštanje tražili, kao i prestanak rada Centra za azil, koji ima 84 mesta.

"Ozbiljno razmotriti stanje u Banji Koviljači"

Komitet pravnika za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava uputili su zahtev Vladi Srbije da ozbiljno razmotri stanje u Banji Koviljači, kako bi se sprečilo narastanje rasizma, ksenofobije i netrpeljivosti građana prema azilantima.

Nevladine organizacije smatraju da je država dužna da preduzme konkretne mere kako bi obezbedila adekvatan smeštaj tražiocima azila, ali i da efikasno istraži sve napade na migrante koji borave u Srbiji, a koji za posledicu imaju njihovu diskriminaciju.

Od predstavnika vlasti se očekuje, kako je navedeno, da razgovaraju s građanima Banje Koviljače, da ih konsultuju o merama koje nameravaju da preduzmu, kao i da aktivno rade na smanjivanju tenzija i ksenofobije, odnosno eliminisanju svakog oblika rasizma i diskriminacije.

Prema mišljenju ove dve nevladine organizacije, zahtevi prosvetne inspekcije za normalizovanjem nastave takođe mogu da doprinesu smirivanju situacije, ali moraju da budu praćeni pravovremenim i adekvatnim radom s nastavnicima, kako bi i oni prepoznali i potisnuli rasizam i diskriminaciju.
''Ujedno apelujemo na sve građane da se uzdrže od bilo kakvih akcija uperenih protiv azilanata, jer ovde govorimo o ugroženim kategorijama, kojima treba pomoći i koji se u Srbiji nalaze zbog nevolja u kojima su se nalazili u zemljama iz kojih potiču'', navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: