"Ubijeno 1000 Srba na KiM"

Više od 1.000 Srba ubijeno je na KiM od juna 1999. kada su u Pokrajinu došli predstavnici međunarodnih snaga, kaže pomoćnica ministra za KiM Kruna Kaličanin.

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.11.2011.

14:44

Default images

Kaličaninova je rekla i da gotovo niko nije procesuiran za te zločine nad Srbima.

Prema njenim rečima, ponašanje međunarodne zajednice proteklih 12 godina je išlo u pravcu minimiziranja srpskih žrtava.

Kaličaninova je to izjavila povodom sinoćnjeg incidenta kada su nakon tuče Srba i Albanaca u naselju Brđani, u severnoj Mitrovici, ranjena trojica Srba, od kojih je Savo Mojsić umro od povreda.

Pomoćnica ministra je optužila kosovske vlasti da su zataškale i najteže zločine poput onog u Starom Grackom, Goraždevcu, Cernici, Obiliću i kod Podujeva.

Odmah po dolasku mirovnih snaga u Pokrajinu u julu 1999. godine u selu Staro Gracko ubijeno je 14 srpskih žetelaca. Počinioci nikada nisu pronađeni, a osumnjičeni Miljazim Bitići, nakon šest meseci je oslobođen zbog navodnog nedostatka dokaza.

U maju 2000. u Cernici su ubijeni Miki Petrović (4), Vojin Vasić (60) i Tihomir Simijonović (45), a teško ranjeni Petko Vasić i Zoran Stolić, dok je nekoliko ljudi lakše ranjeno. Oni su sedeli ispred prodavnice kada je rafalom po njima počeo da puca komšija Albanac, a za taj zločin još niko nije odgovarao.

Euleks je 2010. godine obustavio istragu o napadu u kojem je 2003. u Goraždevcu ubijeno dvoje srpske dece, a četvoro teško ranjeno.

Euleks je u drugostepenom sudskom postupku zbog nedostatka dokaza oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osuđenog za miniranje autobusa "Niš ekspresa" 2001. kod Podujeva.

UNMIK je Ejupija osudio na 40 godina zatvora za napad na autobus u kome je poginulo 12 putnika srpske nacionalnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: