Spomenik ruskim dobrovoljcima u BiH

Višegrad -- U Višegradu je otkriven spomenik državljanima Rusije koji su poginuli kao vojnici Vojske RS tokom rata u BiH. Na spomeniku imena 37 ruskih dobrovoljaca.

Izvor: B92, Dnevni avaz
Podeli

Spomenik je podignut na inicijativu Društva srpsko-ruskog prijateljstva i Udruženja srpsko-ruske zajednice "Zavjet" iz Bijeljine.

Očekuje se da će predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas na položiti vijenac na taj spomenik.

Vrhovni ataman kozačkih vojski Ruske Federacije uručiće danas predsedniku RS Orden Prvog stepena za zasluge pred otadžbinom i kozaštvom, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Doc. dr Fikret Bečirović, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, kaže da su u sastavu srpskih jedinica bili uglavnom Ukrajinci, Rusi i Rumuni, a da je njihov dolazak u BiH organizovala specijalizirana agencija u Beogradu, kojom je rukovodio Vojislav Šešelj.

"Taj organ je imao ključnu ulogu, jer je bio glavna spona s planerima, nalogodavcima i logističarima agresorskog rata u BiH. Za rešavanje svih vojnih pitanja za potrebe RS u Beogradu bio je zadužen major Jovan Đogo. Preko tog biroa iz tadašnje Jugoslavije prisilno je mobilisano i prebačeno u bijeljinsku kasarnu 4.500 lica u Republiku srpsku Krajinu i 1.500 u RS", rekao je Bečirović za dnevni Avaz.

Prema njegovim rečima strani plaćenici i prisilno mobilizovani iz Srbije upućivani su u Glavni štab VRS, ali i direktno u jedinice poput "Belih orlova", Diverzantskog odreda Sarajevsko-romanijskog korpusa, Prve sarajevske brigade.

U udruženjima žrtava rata kažu da su šokirani činjenicom da brojna stratišta žrtava nisu obeležena, dok se "agresorskim vojnicima" grade spomenici.

Info

UN: Neizvesno ujedinjenje Kipra

Nikozija -- Izaslanik UN kaže da nije verovatno da će se podeljeni Kipar ikada ponovo ujediniti ako propadnu sadašnji pregovori o pretvaranju te države u federaciju.

Svet sreda 30.11. 23:18 Komentara: 2

Malović: Istraga ide dalje

Beograd -- U borbi protiv korupcije ići ćemo do kraja i nećemo stati, nema i neće biti politički zaštićenih, rekla je za Novosti ministarka pravde Snežana Malović.

Društvo sreda 30.11. 22:57 Komentara: 3

Papa protiv smrtne kazne

Vatikan -- Rimokatolički poglavar, papa Benedikt XVI izrazio je podršku političkim akcijama širom sveta čiji je cilj ukidanje smrtne kazne.

Svet sreda 30.11. 22:32 Komentara: 5
strana 1 od 925 idi na stranu