Tadić: Ne potpisujem "Preokret"

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da ne može da potpiše programski dokument "Preokret" koji su predstavili LDP i SPO jer ne odustaje od nacionalnih interesa.

Izvor: Tanjug

Subota, 05.11.2011.

20:42

Default images

Tadić je izjavio da se ne slaže sa politikom odustajanja od legitimnih državnih i nacionalnih interesa i ocenio da je neobično što ga te stranke uopšte pozivaju da tako nešto učini.

Predsednik Srbije je, zatvarajući na Kopaoniku regionalni seminar u organizaciji studenata Fakulteta političkih nauka, rekao da „politika na Kosovu ne može da bude kamen o našem vratu, ali taj problem ne možemo rešiti amputiranjem dela tela".

On je, komentarišući na molbu studenata programski dokument "Preokret" koji su predstavili Liberalno-demokratska partija i Srpski pokret obnove, objasnio da bi primenom plana Martija Ahtisarija srpski narod za tri decenije potpuno nestao sa Kosova i Metohije, i da zato ne može da podrži programske zahteve nekih stranaka koje insistiraju na zaokretu u politici prema Kosovu prihvatanjem tog plana.

Predsednik Srbije istakao je istovremeno da se interesi Srbije ne mogu redefinisati svakih nekoliko godina samo zato što su se promenile međunarodne okolnosti.
"Zemlja koje se lako odriče svojih legitimnih interesa tog trenutka biva prepoznata od velikih sila kao zemlja kojoj se novi uslovi postavljaju od šale i gube kredibilitet u politici", upozorio je Tadić.

Prema njegovim rečima, svi u Evropi znaju da su interesi Srbije na Kosovu legitimni i zato niko ne traži od Beograda da eksplicitno prizna Kosovo, iako bi neke države volele da Srbija to učini na implicitan način. Tadić je poručio da će zato nastaviti da dograđuje politiku koja Srbiji obezbeđuje evropsku budućnost i ekonomski prosperitet i istovremeno sprovodi politiku zaštite legitimnih interesa na Kosovu kojih država Srbija ne može i ne sme da se odrekne.

"Niti ima prosperitetne budućnosti ako se odreknemo Kosova, niti ima Kosova ako se odreknemo evropske budućnosti", objasnio je Tadić, i konstatovao da bi redefinisanjem nacionalnog identiteta, koji je delom vezan i za Kosovo, čitav srpski narod u budućnosti imao velike probleme.

"Ideja o odricanju od naših interesa na KiM je opasna i sa stanovišta evrointegracija. Iluzija je da bi Srbija, ako bi se odrekla svojih interesa na KiM, dramatično ubrzala proces približavanja EU, a to dokazuje i primer okončanja saradnje sa Haškim tribunalom", rekao je Tadić.

Okončanjem saradnje sa Haškim tribunalom Srbija je, kako je objasnio, na neki način razotkrila prirodu politike na evropskom kontinentu, jer se pokazalo da u EU, u trenucima krize, proširenje nije popularna tema.
Prema njegovim rečima, zato je iluzija i zabluda da bi Srbija promenom politike prema Kosovu osvojila nove razvojne potencijale i ubrzala proces približavanja EU.
Istovremeno je, kako je objasnio, činjenica da velike sile, kao učesnice sukoba na Kosovu, ne dozvoljavaju da se ono što su sprovele dovodi u pitanje.
"Suština je da Srbija zadrži identitet na KiM i da dobije što joj pripada kao državi, a to je pravo na čuvanje vlastitog integriteta. To nije moguće u konfrontaciji sa čitavim svetom", zaključio je Tadić zatvarajući seminar čija je ovogodišnja tema bila "Srbija u narednoj deceniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

251 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: