LDP predstavio svoj "Preokret"

Beograd -- Stranke okupljene oko LDP predstavile su proglas "Preokret - Srbiju u Evropu, Evropu u Srbiju", koji podrazumeva promenu državne politike prema Kosovu.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Nepriznavanjem kosovske istine i stvarnosti, ne menja se ta istina, ni ta stvarnost. Kosovo nije pod suverenitetom Srbije od rata 1999. godine i kumanovske kapitulacije, nakon koje se Srbija s Kosova povukla. Zbog toga strategija i EU i Kosovo znači ni EU ni Kosovo", navodi se u tekstu koji je na skupu u Domu omladine pročitao pisac Nenad Prokić.

U tekstu se ocenjuje da Srbija mora da promeni politiku ako želi u Evropu, za šta je potrebna nova politička hrabrost kako se ne bi desilo da Evropa zatvori vrata Srbiji zbog "četvorice carinika na dva carinska prelaza".

"Zato želimo da ujedinimo sve koji su za Srbiju u Evropi, okupljeni oko nje kao jedine ideologije koja danas predstavlja izbor zemlje. Sve naše razlike, sva naša razočarenja podredimo borbi za Srbiju u EU. Sada je potrebna mobilizacija svih snaga protiv bede i zaostalosti", navodi se.

U tekstu se izražava nezadovoljstvo zbog toga što je proevropska Vlada odlučila da "nepotrebno i opasno" povlađuje, kako se navodi, antievropskoj histeriji i strategiji da balvani sa prelaza ka Kosovu blokiraju dobijanje statusa kandidata i datum početka pregovora o pristupanju Srbije EU.

"U zemlji bez vremena, gubitak statusa kandidata ili kandidatura bez datuma pregovora značiće samo još jedno ubijanje normalne budućnosti, još jedno propadanje svega što je u Srbiji opstalo, još jednu izolaciju na periferiji Evrope, svih koji iz Srbije nisu pobegli", dodaje se.

Tekst proglasa "Preokret", osim LDP-a, podržali Srpski pokret obnove, Socijaldemokratska unija, pojedine stranke manjina, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za evroatlantske studije i Fond "Biljana Kovačević Vučo".

Podržali su ga i Latinka Perović, Rajko Danilović, Mirko Tepavac, Pavle Domonji, Ivan Kuzminović, Izabela Kisić, Bora Todorović, Jelisaveta Sablić, Filip David, Mirko Đorđević, Ratko Božović, Svetislav Basara, Boško Jakšić, Josif Tatić, Dragoljub Todorović, Irfan Mensur, Predrag Sarapa, Dinko Gruhonjić, Milojko Pantić, Dobrivoje Tanasijević, Miša Brkić, Mijat Lakićević, Nadežda Gaće, Goran Marković, Nikola Đuričko, Nikola Kojo, Predrag Kolaković Koraks i drugi.

strana 1 od 96 idi na stranu