Tijanić: Pitanje opstanka RTS-a

Beograd -- U zemljama u kojima ne funkcionšu ekonomija, zdravstvo, školstvo, ne teba očekivati ni da funkcioniše javni servis, izjavio direktor RTS-a Aleksandar Tijanić.

Izvor: Blic
Podeli

"Vrlo sam skeptičan da li će se Javni servis u narednih 10 godina održati", upozorio je u četvrtak generalni direktor Radio-televizije Srbije, koji smatra da Srbija, kada bi se primenio test inteligencije, znanja i novca, ima dovoljno novinara za jedan javni servis, jedan nedeljnik, dve dnevne novine i par radio-stanica.

"Neću da kukam. Svako ko se prihvati posla u Javnom servisu ima obavezu da se bori", rekao je Tijanić na konferenciji "Medijski pluralizam i medijsko poslovanje u južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi", u organizaciji SEEMO.

Prema Tijanićevim rečima, u Srbiji, zemlji u kojoj su propali kraljevina, komunizam, federalizam, liberalni kapitalizam, novinarstvo, a demokratija pokazuje sve svoje mane, a ne vrline, nema razloga da opstane ni Javni servis.

Trebalo bi, međutim, prestati i sa kuknjavom da "nama država ne da ovo ili ono", rekao je Tijanić, koji smatra da svako od čelnika javnih servisa, koji se obrati Briselu za slanje "specijalnih jedinica" da oformi javni servis, očekuje priznaje da je izgubio bitku.

Govoreći o gledanosti RTS, Tijanić je rekao da je Javni servis od početka godine bio najgledaniji 256 dana, dok su dve najveće komercijalne televizije zajedno imale najveću gledanost ukupno 50 dana.

S druge strane, ukazao je Tijanić, ako bi se na referendumu postavilo pitanje da li su građani Srbije za ukidanje pretplate, 90 odsto njih bi za to glasalo.

Prema njegovim rečima, Javnom servisu je godišnje potrebno oko sto miliona evra za funkcionisanje, dok RTS raspolaže za 75. S druge strane, prema njegovim rečima, država se ne odriče nijednog dela prihoda od RTS, jer svake godine uzme od Javnog servisa od 23 do 25 miliona evra za dažbine, PDV i brojne poreze, dok je procenat naplate pretplate ove godine 37 odsto.

Info

Na današnji dan, 18. jul

64 - Dve trećine Rima izgorelo je u požaru. Car Neron optužio je hrišćane da su podmetnuli požar i prognao ih iz Rima. 1290 - Kralj Edvard I (Edward) proterao je

Razno sreda 18.07. 00:00 Komentara: 0
strana 1 od 48646 idi na stranu