Ispraćen najstariji inkubator

Ispred Vojnog muzeja na Kalemegdanu simbolično je napravljen ispraćaj u penziju jednom od najstarijih inkubatora u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 04.11.2011.

17:10

Default images

U međuvremenu, akciji Fonda B 92 Bitka za bebe priključile su se još neke kompanije, pa se broj nabavljenih inkubatora povećao na 111.

Ovaj najstariji inkubator proizveden 1973, kao jedan od najstarijih odlazi na zasluženo mesto - među vršnjake u Vojnom muzeju na Kalemegdanu.
"Nalazimo se među eksponatima koji govore o prošlosti. Ovi eksponati su vršnjaci ovog inkubatora koji se nalazi pred nama su otišli odavno u istoriju. Nadamo se da će i ovaj inkubator otići u istoriju da će ga zameniti novim inkubatorom i pomoći u ovoj najvažnijoj bici, bici za život, bitkama za bebe. Pomozimo malim herojima, pomozimo malim junacima. Napred do pobede", rekao je Ivan Mijatović, iz Vojnog muzeja u Beogradu.

Posle 64 dana akcije Bitka za bebe, u koju su se uključili brojni pojedinci i kompanije, kupljen je i 100. inkubator za sve prevremeno rođene bebe. Među njima je bio i Nikola.

Beba čije je lice na svim posterima i sajtu Bitka za bebe postalo je simbol svih prevremeno rođenih beba i inspiracija mnogima da im pomognu donacijom inkubatora.
"Mi smo rođeni ranije. Nikola se rodio tri nedelje, ali na sreću izbegli smo boravak u inkubatoru. Nadam se da će ovi novi pomoći ovim bebicama koje se rađaju da im boravak u inkubatorima i kasnije sve bude u redu", kaže mama malog Nikole.

Kalemegdan nije izabran slučajno kao mesto gde je stari inkubator ispraćen u penziju.

"Ovo danas jeste simbolički čin, ali istovremeno i poruka da i u miru postoje borbe u kojima moramo da učestvujemo. I divno je što se Vojska Srbije danas uključila na ovaj predivan način u akciju i mislim da je ovo trenutak kada možemo da kažemo da smo svi stali iza ovih naših malih heroja", kazao je Veljko Golubović, direktor firme "Sači i Sači".

Akcija Bitka za bebe će nastaviti borbu u ovom obliku do 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođenih beba, do kada se očekuju donacije.

"U protekla dva meseca uspeli smo da prikupimo sto inkubatora, međutim već danas mislim da je više, dakle desetak više od tih sto, i do 17. novembra, kada je Međunarodni dan podrške prevremeno rođenim bebama, akcija će trajati. Ja se nadam da ćemo preći sigurno 130, možda čak i do 150. Prema procenama Ministarstva zdravlja potrebno je idealno negde preko 200 inkubatora i sa ovom brojkom mi ćemo sigurno uspeti da sistemski rešimo jedan problem koji je dosta dugo mučio zdravstvo i roditelje i naravno prevremeno rođene bebe", kaže Veran Matić, direktor Fonda B92.

Nakon 17. novembra Bitka za bebe će prerasti u Fondaciju koja će ubuduće pružati pomoć zdravstvenim institucijama širom Srbije u borbi za živote prevremeno rođenih beba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: