Papandreu odustao od referenduma

Atina -- Grčka neće održati referendum koji je prethodnih dana najavio premijer Jorgos Papandredu. To je izjavio grčki ministar finansija Evangelos Venizelos, javlja AP.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

AP prenosi da je Venizelos to rekao na sastanku poslaničkog kluba Socijalističke partije, na kom je pozvao poslanike da podrže vladu tokom glasanja o poverenju.

Na istom sastanku, premijer Papandreu je rekao da na "spornom" referendumu pitanje nikada ne bi bilo da li "Grčka ostaje u evrozoni", već da li građani prihvataju evropski plan pomoći.

Papandreu je pre par dana najavio održavanje referenduma o evropskom planu pomoći Grčkoj, koji je odmah uzdrmao evropska tržišta i lidere EU.

Najava referenduma u Grčkoj je dovela vladu do ivice kolapsa, pošto je tesna većina socijalista u parlamentu smanjena odlaskom nekih
poslanika. Grčki parlament će glasati o poverenju vladi u petak.

Papandreu je kazao da će opozicija biti pozvana da učestvuje u pregovorima o finansijskom spasavanju Grčke.

Opozicija: Papandreu da podnese ostavku

Grčki opozicioni lider Antonis Samaras pozvao je premijera Jorgosa Papandreua da podnese ostavku i demonstrativno izveo svoje poslanike iz skupštinske sale u kojoj se vodi debata o poverenju vladi, javljaju agencije.

"Rekao sam Papandreuu da podnese ostavku i da krene u formiranje prelazne vlade", rekao je Samaras koji se zalaže za prevremene izbore, preneo je AFP.

On je optužio grčkog premijera za "ucene, laži i grčevite napore da ostane na vlasti," navela je francuska agencija.

Papandreu je ranije danas ublažio stav o referendumu o pomoći koji je donela EU rekavši da on nikada nije bio svrha sam po sebi i najavivši razgovore sa Samarasom o širem konsenzusu.

On je pozdravio podršku opozicije paketu pomoći EU za Grčku, rekavši da ukoliko opozicija odluči da podrži taj paket i u parlamentu, nije potrebno da se održava referendum.

"Biće mi drago da ne idemo na referendum, koji nikada nije bio sam sebi svrha. Drago mi je takođe da je ova diskusija mnoge prizvala pameti," izjavio je Papandreu u govoru koji je dostavljen medijma.

Grčki premijer doneo je početkom ove nedelje iznenadnu odluku o raspisivanju referenduma o paketu pomoći koji je donela EU kako bi spasla Grčku od bankrota, ali koji podrazumeva i oštre mere štednje, izazvavši burne reakcije i u Grčkoj i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 249 idi na stranu