Zbrka na Filozofskom s obezbeđenjem

Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu odlučila da od sutra obnovi redovnu nastavu i zbog toga je pojačano obezbeđenje na fakultetu. Studenti: Povređen kolega.

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.11.2011.

15:03

Default images

Dekanka Filozofskog fakulteta Vesna Dimitrijević rekla je da je dekanski kolegijum odlučio da nastava na tom fakultetu, posle dvonedeljne blokade, bude normalizovana u petak, jer je dovedena u pitanje čitava školska godina, a velikom broju studenata uskraćeno pravo na studiranje.

Studenti koji blokiraju nastavu na Filozofskom od 20. oktobra, tražeći da školarina ne prelazi tri minimalne plate, da svi koji imaju najmanje 48 bodova studiraju o trošku države i da se ponovo uspostavi apsolventski staž sa ispitnim rokovima svakog meseca, tvrde da su jednog studenta povredili radnici obezbeđenja fakulteta.

Dimitrijevićeva je kazala da je angažovano privatno obezbeđenje, koje i inače obezbeđuje fakultet, ali u većem broju od uobičajenog i da je odlučeno da se, prvi put od početka blokade nastave, na ulazu u zgradu studentima traži da pokažu indekse.

Ona je rekla da je obezbeđenje jutros preprečilo prolaz sa prvog ka višim spratovima, na kojima se nalaze učionice, biblioteke i čitaonice, a da je studentima koji žele da nastave protest na raspolaganje stavljena jedna učionica na prvom spratu.

Dekanka, međutim, kaže da nije upoznata sa navodima studenata da je jedan njihov kolega povređen u fizičkom sukobu s obezbeđenjem i
istakla je da pripadnici obezbeđenja nemaju ovlašćenje da koriste fizičku silu.

"Niko neće biti izbacivan. Ako bude fizičkih napada na obezbeđenje, ono će se povući", naglasila je dekanka Filozofskog fakulteta.

Ona je kazala da je, kada je došla da vidi šta se dešava na stepeništu, čula verbalne napade na njih, kao i da joj je rečeno da su pripadnici obezbeđenja pljuvani i gađani flašama.

Dekanka je kazala i da su se studenti oglušili na pozive za razgovor, kao i da su predali novi zahtev, da bude ukinuto rangiranje studenata koji imaju više od 48 bodova.

Studenti: Nije tako već ovako

Studenti pak negiraju da su pripadnike obezbeđenja gađali flašama, tvrdeći da su radnici obezbeđenja njih gurali niz stepenice, a da je jedan kolega dobio udarac kolenom u stomak.

Predstavnici studenata su rekli i da se uprava fakulteta u više navrata oglušila o njihove pozive za pregovore, a da razgovor na koji su studenti odbili da dođu nije bio razgovor o njihovim zahtevima, već o prekidu blokade.

Oni su kazali da njihovi zahtevi nisu ispunjeni, da su, umesto apsolventskih rokova svakog meseca, uvedena dva nova roka, a da uprava tvrdi da visina školarina nije u njihovoj nadležnosti, iako jeste.

Koalicija protiv diskriminacije podržala studente

Koalicija protiv diskriminacije ukazala je na nasilno ponašanje obezbedjenja na beogradskom Filozofskom fakultetu prema studentima koji drugu nedelju za redom blokiraju rad te visokoškolske ustanove.

Koalicija koju čini više nevladinih organizacija saopštila je "da je nekoliko radnika obezbedjenja koji su odbili da pokažu legitimacije, ironično se predstavivši kao 'članovi Vatrogasnog društva Vračar' nasrnulo je na studente i tom prilikom primenilo silu prema trojici studenata".

Koalicija protiv diskriminacije podržava studente Filozofskog i Filološkog fakulteta koji kako se ocenjuje, "predstavljaju autentični izraz studentskih zahteva i protive se svakoj vrsti gušenja studentske borbe, pritiscima uprava tih Fakulteta i sakrivanja istine o lošoj situaciji u kojoj se školstvo danas nalazi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: