Kosovo izdaje biometrijske pasoše

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova počelo je izdavanje biometrijskih pasoša, što je jedan od uslova za liberalizaciju viznog režima Evropske unije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

22:57

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao je na svečanosti da će građani dobijati nove, biometrijske pasoše najkasnije za 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Građani Kosova su među retkim stanovnicima Evrope koji moraju imati vize za putovanje u zemlje EU. Ceremoniji početka izdavanja novih pasoša prisustvovali su premijer Kosova Hašim Tači i veliki broj stranih ambasadora.

Tači je rekao da je izdavanje biometrijskih pasoša značajan korak za Kosovo. Biometrijski pasoši za građane Kosova se izrađuju u Austriji, a prvo su ih dobila trojica građana - Fatos Bajčinosi, Ender Aljia i Zumrije Graičevci. Taksa za izdavanje pasoša za odrasle je 35 evra, a za decu i penzionere je manja.

Pasoš je tamnoplave boje, a na koricama, na albanskom, srpskom - ćirilicom, i na engleskom piše "Republika Kosovo". U sredini korica je grb Kosova, a ispod, na ista tri jezika, piše: "Pasoš".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: