Suđenje Brejviku i za javnost?

Policija u Oslu zatražila je da se Anders Brejvik na sudu obrati putem video linka, u prisustvu medija, umesto dosadašnjeg izjašnjavanja iza zatvorenih vrata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

21:21

Default images

Brejvik je sada u obezbeđenom zatvoru Ila u blizini Osla i trebalo bi da se 14. novembra pojavi pred okružnim sudom u Oslu, na pretresu na kome će biti reči o produženju pritvora.

Sva dosadašnja saslušanja obavljana su iza zatvorenih vrata. Policija sada želi da primeni nova pravila, prema kojima bi osoba iz zatvora mogla da se obraća sudu putem video linka.

"To je pogodno u smislu efikasnosti", kazao je portparol policije Roar Hansen.

Policija se saglasila i da prvi put delimično za javnost otvori saslušanje i dozvoli prisustvo porodicama žrtava i medijima, iako im neće biti omogućeno da izveštavaju o bilo čemu što je rečeno tokom pretresa. U međuvremenu je Brejvikova odbrana, koja se od samog početka zalagala za maksimalnu transparentnost suđenja, najavila da je skeptična po pitanju uporebe video linka.

"Drugačije je kad se izjašnjavate ispred kamere u svojoj ćeliji, nego kada to činite ispred sudije u sudnici", rekao je lokalnim medijima Brejvikov advokat Geir Lipeštad.

Konačnu odluku doneće okružni sud u Oslu. Brejvik je priznao da je aktivirao bombu ispred vladinih zgrada u centru Osla 22. jula, kada je ubijeno osmoro ljudi, pre nego što je otišao na obližnje ostrvo Utoja i u krvavom piru ubio 69 ljudi, uglavnom tinejdžera, omladine vladajuće Laburističke stranke. U manifestu objavljenom na Internetu uoči napada Bering Brejvik je sebe nazvao krstaškim ratnikom protiv islama i izrazio prezir prema zapadnjačkoj demokratiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: