Palestina dobila članstvo u Unesku

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu - Unesko dala Palestini punopravno članstvo u toj organizaciji. SAD obustavile finansiranje Uneska.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 31.10.2011.

09:00

Default images

Za učlanjenje je glasalo 107 zemalja, protiv je bilo 14, dok su 52 zemlje bile uzdržane.

Unesko je ujedno i prva agencija Ujedinjenih nacija koja je Palestini dala punopravno članstvo. Protiv primanja Palestine u Unesko glasali su SAD, Kanada i Nemačka, dok su Brazil, Rusija, Kina, Indija, Južna Afrika i Francuska glasale za. Britanija je bila uzdržana.

Nezadovoljni zbog zastoja u mirovnim pregovorima i sporim tempom razmatranja formalnog zahteva za priznanjem u UN, Palestinci su se okrenuli drugim, potencijalno bržim načinima kako bi izdejstvovali da svet njihove teritorije počne da smatra državom, podsećaju agencije. Unesko, sa sedištem u Parizu, smatra se testom za takvu strategiju.

Evropska unija, pak, nastoji da kontroliše delovanje Palestine u okviru Uneska, tako što će im omogućiti pristup u okviru komiteta i različitih fondova.

Članstvom u Unesku ojačana je težnja Palestine, koja želi i punopravno članstvo u UN.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je 23. septembra u Njujorku svečano predao zahtev za prijem zemlje u UN, a Savet bezbednosti treba da ga razmotri 11. novembra.

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da prijem Palestinske uprave u Unesko predstavlja podršku slobodi i pravdi.

"Taj glas nije upravljen ni protiv koga, već predstavlja podršku za slobodu i pravdu", kazao je Abas.

"To je glasanje zarad mira i predstavlja međunarodni konsenzus za podršku legitimnim palestinskim nacionalnim pravima našeg naroda, od kojih je najvažnije osnivanje nezavisne države", dodao je on.

Reakcije iz Izraela

Najveći protivnik stvaranja palestinske države, Izrael, čija ministarka spoljnih poslova je saopštila da današnji prijem Palestine u Unesko uklanja mogućnost postizanja bliskoistočnog mirovnog sporazuma,.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je odluku Uneska i ocenilo da je "reč o jednostranom palestinskom potezu koji neće ništa promeniti na terenu već će samo ukloniti mogućnost mirovnog sporazuma".

Izraelski ambasador u Unesku Nimrod Barkan rekao je agenciji Frans pres da će zemlje koje su podržale zahtev za prijem Palestine u
Unesko imati manji uticaj na Izrael.

Izraelski ambasador je glasanje označio tragedijom. "Ta rezolucija je tragedija za Unesko. Unesko se bavi naukom, a ne naučnom fantastikom i uprkos tome prihvatio je naučnu fantastiku kao realnost", kazao je ambasador Nimrod Barkan.

"Pobeda za sve male narode"

Palestinski ambasador u Srbiji Mohamed Nabhan rekao je danas da prijem Palestine u Unesko predstavlja "pobedu za pravdu i za sve male narode koji se bore za slobodu".

"To je pobeda za Palestinu, to je pobeda za pravdu, to je pobeda za sve nas, male i slabe narode, koji se borimo za našu slobodu i naša neotuđiva prava. To znači da veliki ne mogu kreirati našu budućnost i nemaju prava na to i nemaju mogućnosti", rekao je Nabhan agenciji Beta.

Nabhan je kazao da će ulaskom u Unesko Palestinci moći da brane svoja verska mesta kao što to nastoji da učini Srbija na Kosovu.

"Možemo da tražimo da ta mesta budu pod zaštitom Uneska, a ne pod zaštitom vojnika okupatora", rekao je palestinski ambasador.

Nabhan je, međutim, dodao da je pred Palestincima još dug put. "To je početak procesa kojim nastojimo da uz podršku naših prijatelja u svetu ostvarimo našu dugo očekivanu nezavisnost i slobodu", rekao je on.

Komentarišući današnje glasanje u Unesku, palestinski ambasador je rekao da je bilo "dosta pretnji da će uskratiti pomoć Unesku, međutim, očigledno je da to nije dalo rezultate".

SAD obustavile finansiranje Uneska

"Nećemo stvarati palestinsku državu kroz Unesko", rekla je prošle nedelje Viktorija Nalend, portparolka Stejt departmenta.

"Biće posledica, ukoliko Unesko glasa u ovom pravcu", dodala je Nulandova.

SAD su upozorile Unesko da će u slučaju prijema palestinske države uskratiti finansijsku pomoć toj agenciji koja iznosi 80 miliona dolara godišnje ili 22 odsto ukupnog budžeta ove organizacije.

Problem je i to što dva američka zakona s početka devedesetih godina zabranjuju finansiranje specijalizovanih agencija UN koje prime Palestinu kao punopravnu članicu bez prethodnog mirovnog sporazuma sa Izraelom.

Stejt department saopštio je da su SAD obustavile finansiranje Uneska zbog prijema Palestine u punopravno članstvo te organizacije.

S druge strane, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je sve države da nastave da podržavaju Unesko i posle današnjeg prijema Palestinaca u članstvo.

Predstavnica za štampu Stejt departmenta Viktorija Nalend izjavila je novinarima u Vašingtonu da SAD nisu imale drugog izbora nego da prekinu finansiranje, u skladu s američkim zakonom, preneo je Rojters.

Vašington, zbog toga, u novembru neće uplatiti 60 miliona dolara Unesku.

EU poziva sve strane da razmisle pre nego što preduzmu ishitrene akcije, dodala je ona.

Eštonova je zatražila da se toj organizaciji UN ne nanosi šteta i napomenula da se aktivnosti Uneska odnose na "mir, identitet, kulturu, nasleđe i slobodu izražavanja", preneo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: