Srbi s barikade vratili Drevsa

Kosovska Mitrovica -- Komandant Kfora Erhard Drevs nije uspeo da prođe kroz Zupče ka prelazu Brnjak, jer su Srbi s barikada vratili Euleksov konvoj u kom je Drevs bio.

Izvor: Tanjug
Podeli

Protekle noći na severu Kosova nije zabeleženo kretanje Kfora, a Srbi su i prošlu noć proveli na barikadama.

Drevs je bio primoran da se vrati pravcem ka južnom delu Kosovske Mitrovice. S njim je bio i zamenik šefa Euleksa Endi Sparks, inače bivši britanski ambasador u Prištini. Oni su se vozili u pratnji vojnika u nekoliko džipova Kfora i u jednom Euleksovom.

Srbi su bili spremni da propuste Kforova vozila, ali ne i džip Misije EU.

Drevs je petnaestak minuta razgovarao s potpredsednikom opštine Zubin Potok Srđanom Đurovićem u nameri da ubedi stanovništvo da, sem Kforu, slobodu kretanja omoguće i osoblju Euleksa.

Đurović je rekao da Euleksovo vozilo nisu mogli da propuste pre nego što se ta misija "ogradi od kosovskih institucija i deluje neutralno". On je takođe rekao i da je komandant Kfora opet tražio slobodu kretanja za sve predstavnike misija na Kosovu.

"To je nešto što i mi želimo, ali bez prisustva predstavnika prištinskih institucija na severu Kosova", naveo je Đurović.

Nakon toga, građani su se okupili i u severnom delu Kosovske Mitrovice, kad su čuli da stiže konvoj u kom je Drevs.

Inače, Srbi su nešto pre podneva kroz Zupče propustili tri džipa Kfora, ali ne i dva Euleksova, koji su se takođe vratili ka južnoj Mitrovici.

Sprečavanje pripadnika misije vladavine prava Evropske unije da se slobodno kreću na severu Kosova ne šalje dobru poruku zemljama članicama EU koje su Euleksu dale mandat i u potpunosti podržavaju ovu misiju, poručio je danas posle podne šef Euleksa Endi Sparks.

„Blokiranje Evropske unije je isto kao da blokirate budućnost svojih građana. Ovaj potez je u suprotnosti sa težnjama zajednica ka evropskoj perspektivi”, rekao je Sparks u saopštenju.

Barikada koju su Srbi postavili na administrativnoj liniji ispred prelaza Brnjak pre tri dana viša je od dva metra, a Kfor je i juče svoje vojnike snabdevao iz vazduha.

Podsetimo, na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova od pre nekoliko dana Srbi su otvorili jednu saobraćajnu traku kako bi Kfor mogao da snabdeva svoje jedinice, ali je Kfor odlučio da tu mogućnost ne iskoristi, jer zahteva da slobodu kretanja ima i Euleks. To, s druge strane, Srbi ne žele da omoguće.

Kosovo

Odlaže se sednica o Kosovu

Beograd -- Sednica Skupštine najavljena za 2. novembar, na kojoj bi trebalo da se razmatra vladin izveštaj o situaciji na Kosovu, biće odložena za dan-dva, potvrđeno B92.

Kosovo ponedeljak 31.10. 15:25 Komentara: 19
strana 1 od 135 idi na stranu