Tužilac traži pritvor za vehabiju

Tužilaštvo BiH zvanično je tražilo da se Mevlidu Jašareviću odredi pritvor od 30 dana, zbog terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

09:22

Default images

Zahtev je upućen Sudu BIH, koji će o tome odlučiti na sednici u 15h.

Pritvor je zatražen zbog straha od bekstva i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni Jašarević mogao ometati krivični postupak, odnosno ponoviti krivično delo, kao i radi opšte sigurnosti građana.

Mevlid Jašarević je u nedelju državnom tužiocu Bosne i Hercegovine Dubravku Čampari već izneo svoju odbranu, prilikom saslušavanja u bolnici. Kako prenose bosanski mediji, on je navodno tužioca pitao za svoju majku, ali i za zdravstveno stanje policajca koga je ranio.

Saslušanje je trajalo nekoliko sati u prostorijama Kliničkog centra u Sarajevu, gde je pod policijskim nadzorom.

"Osumničeni je izneo svoju odbranu, nije se branio ćutanjem i tužilaštvo BiH će podneti predlog mere pritvora prema ovom osumnjičenom. Po nalogu tužilaštva više agencija sprovodi istragu, ali ne možemo vam reći ništa o radnjama koje se sprovode", kazao je bosanskohercegovački državni tužilac.

Odbrana, međutim, smatra da je Jašareviću potrebna psihijatrijska pomoć, jer nije svestan svojih postupaka, zbog čega je najavljeno da će se tražiti medicinska veštačenja.

Tužilaštvo BiH je potvrdilo da su uhapšene još dve osobe, koje se sumnjiče da su povezane sa napadom na ambasadu SAD u Sarajevu. Mediji nezvanično saznaju da su u pitanju Dino Pečenković i Ahmet Spahić. Oni su navodno priznali da su u petak, pre napada, dovezli Mevlida Jašarevića u Sarajevo gde je pucao na američku ambasadu i da im je za to plaćeno. Duhovni vođa selefijske zajednice Nusret Imamović u selu Gornja Maoča osudio je Jašarevićev čin.

"Mi ne pozivamo ljude da se tako ponašaju, ne podučavamo ih da idu tim putem. Smatram da se za ovaj postupak ne može naći opravdanje, ni pred nama ljudima, a ne može se pronaći ni pred Alahom", kazao je Imamović. U međuvremenu, bosanske službe bezbednosti pokušavaju da utvrde ko su ideolozi koje je sledio Jašarević. Islamska zajednica BiH je ranije upozoravala da problem s vehabijama nije u toj zemlji, nego u Beču, gde se regrutuju i finansiraju.

Sarajevski mediji pišu i da je Jašarević, pored Gornje Maoče, neko preme proveo i u Austriji, gde je bio sledbenik izrazito radikalne "tekfir" ideologije.

Stigli i agenti FBI-ja

Prema pisanju "Dnevnog avaza", u Sarajevo su već stigli istražitelji američkog Federalnog istražnog biroa, kako bi sproveli istragu o napadu na američku ambasadu.

A kako prenosi agencija Beta, mediji iz regiona javili su da je i nekoliko drugih zapadnih obaveštajnih službi uputilo u Sarajevo posebne timove da bi pomogli u istrazi o tom napadu.

"Dnevni avaz" navodi da je "grupa agenata FBI-ja smeštena u jednom sarajevskom hotelu i da je već u nedelju počela istražne radnje u saradnji sa bezbednosnim agencijama BiH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: