Žarko Laušević povukao zahtev

Glumac Žarko Laušević povukao zahtev za ponavljanje sudskog postupka o blažoj kazni, koji je njegov branilac Slobodan Pajović podneo Višem sudu u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.10.2011.

18:09

Default images

Portparolka suda Dušica Ristić izjavila je Tanjugu da je sud u petak, 28. oktobra, primio Lauševićev podnesak za povlačenje zahteva koji je 12. jula sudu podneo Pajović.

Laušević je u međuvremenu otkazao punomoćje advokatu Pajoviću za zastupanje.

Laušević godinama živi u Americi, pošto je u Crnoj Gori 2001, posle više ukidanih presuda, pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu u kome su ubijena dva mladića, a jedan teško ranjen.

Laušević je nedavno u pismu "Novostima" saopštio da on nije podnosio nikakav zahtev za ponavljanje postupka za ublažavanje kazne i da je to Pajović podneo "na svoju ruku".

Reč je o zahtevu koji se podnosi kada postoje "nove okolnosti usled kojih bi, da je za njih znao u vreme donošenja presude, sud izrekao blažu kaznu".

Ukoliko nađe da je taj predlog osnovan, krivično vanpretresno veće suda može da preinači raniju odluku i donose novu presudu u kojoj kazna ne može da bude stroža od prve.

Vrhovni kasacioni sud je ranije odbio zahtev Lauševićeve odbrane za vanredno ublažavanje kazne od 13 godina zatvora.
Laušević je "slobodan čovek" u Srbiji, pošto je usvojen zahtev republičkog tužioca za odlaganje izvršenja zatvorske kazne i istovremeno je povučena poternica koja je za njim bila raspisana.

Posle više izrečenih presuda koje su ukidane pred Vrhovnim sudom Crne Gore, Laušević je 2001. godine pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina, zbog prekoračenja nužne odbrane. On je u pritvoru, do izricanja prvostepene presude, proveo četiri i po godine.

Laušević je, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine, u podgoričkom kafiću "Epl", ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića. U obračunu je njegov brat Branimir ispalio jedan metak, koji nikoga nije pogodio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: