"Nema novih ni ublaženih uslova"

Ne postoje novi kriterijumi za Srbiju na njenom putu ka EU, ali nema govora ni o tome da će postojeći biti ublaženi, tvrdi britanski ministar Dejvid Lidington.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 31.10.2011.

08:21

Default images

"Moja vlada ima jasan stav da sve zemlje moraju da ispune iste tehničke i političke kriterijume. Nema govora o novim kriterijumima u mišljenju Evropske komisije o Srbiji. Ali nema govora ni o tome da postojeći kriterijumi mogu biti ublaženi", napisao je Lidington u autorskom tekstu za beogradski dnevnik "Blic".

Lidington je kazao da Srbija za napore na evropskom putu ima "snažnu i neprekidnu podršku Velike Britanije" i ocenio da je svih 27 država članica Unije posvećeno proširenju EU na sve zemlje Zapadnog Balkana.

"Mi želimo da vidimo sve zemlje tog regiona kao integralni deo evropske porodice naroda, čime će se stabilnost i napredak proširiti i na deo sveta u kome je konflikt deo skorašnjih sećanja", poručio je on.

Lidington je napisao i da je "naporan rad Srbije priznat i zabeležen u nedavnom pozitivnom mišljenju Evropske komisije".

"Srbija je povećala angažman prema susedima sa željom da se poboljša saradnja i da se da doprinos pomirenju", rekao je on i istakao da je u mišljenju ukazano i na oblasti u kojima još ima posla - primenu zakona u oblasti reforme pravosuđa, obezbeđivanje medijskih sloboda i povećanje zaštite konkurencije u ekonomiji.

Lidington je, osvrnuvši se na pitanje Kosova, rekao da je dijalog jedini mogući put napred i da on mora da se nastavi.

"Članice Unije će očekivati konstruktivan angažman Srbije u pronalaženju rešenja za nerešene probleme na Kosovu... Od suštinske je važnosti da vidimo maksimalne konstruktivne napore usmerene na nastavak tog dijaloga i na postizanje i potpunu primenu konkretnih dogovora u narednim nedeljama i nadalje. To je u interesu ljudi koji žive na Kosovu, u interesu Evrope i u interesu same Srbije", rekao je on.

Lidington je ukazao i da evropske integracije ne mogu same po sebi povećati životni standard građana i da se promene ne mogu osetiti preko noći.

"Ali reforme koje je Vlada Srbije već sprovela postavile su temelje za poboljšanje demokratskih procesa, vladavinu prava i smanjenje korupcije", napisao je britanski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: