Regionalni nalog za hapšenje?

Ukoliko zemlje u regionu prihvate inicijativu Srbije, na teritoriji jugoistočne Evrope ubrzo bi mogla da počne primena regionalnog naloga za hapšenje.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 31.10.2011.

22:01

Default images

On bi bio urađen po ugledu na evropski nalog, koji važi u zemljama članicama EU, potvrđeno je za "Novosti" u Ministarstvu pravde.

Pisana inicijativa srpskog Ministarstva, za izradu konvencije Regionalni nalog za hapšenje, dostavljena je Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji u aprilu, na ministarskoj konferenciji u Sloveniji.

Definitivan odgovor očekuje se u toku novembra. U Beogradu će, inače, 7. i 8. novembra biti održana regionalna konferencija o međunarodnoj pravnoj pomoći, a potom 29. i 30. i regionalna ministarska konferencija.

“Očekujemo da ćemo onda saznati i konačan stav zemalja kojima smo poslali inicijativu. Nadamo se da će je prihvatiti, jer je interes zemalja Balkana da i pre pristupanja EU primenjuju jedan od njenih važnih instrumenata. On će poslužiti podizanju poverenja, koristiće lakšem prilagođavanju evropskom pravnom okviru i unaprediti prekograničnu saradnju pravosuđa i policije, uz slobodan protok sudskih odluka u krivičnim predmetima”, kažu u Ministarstvu pravde.

Nalog bi mogao da se odnosi i na izručenje domaćih državljana, ukoliko to prihvati država buduća članica konvencije. Takva mogućnost bi trebalo da bude prihvatljiva, s obzirom na bilateralne ugovore o izručenju. On bi odredio i striktne rokove u svakoj fazi izručenja i predvideo jasne procedure, čime bi se povećala efikasnost (cilj je da procedura traje do 45 dana). Ako odgovor bude pozitivan, biće osnovana regionalna ekspertska grupa koja će utvrditi tekst predloga konvencije. Sam nalog bila bi, u stvari, sudska odluka koju je izdala pojedinačna država u regionu, a kojom se traži hapšenje i predaja osobe koja se krivično goni ili traži zbog služenja zatvorske kazne. Tako kriminalci ne bi mogli da se kriju u susednim zemljama, što je do sada bio čest slučaj.

Nalog bi se odnosio na krug krivičnih dela koji zemlje sporazumno utvrde konvencijom, kao i na izvršenje presuda u kojima je izrečena kazna zatvora u visini određenoj konvencijom. Smanjila bi se i mogućnost pozivanja na politička krivična dela.

Regionalni nalog bi zamenio komplikovane procedure iz konvencija koje su u primeni, ali i iz zaključenih bilateralnih ugovora. Jer u praksi se pokazalo da one dovode do kašnjenja, odnosno do neefikasnog privođenja pravdi, posebno zbog mogućnosti prekomernog političkog uplitanja.

Ovakav nalog, dodaju u Ministarstvu pravde, doveo bi i do stvaranja pravosudnog prostora u kojem bi važila ista pravila za sve zemlje, a omogućio bi i proširenje sfere bezbednosti od kriminala sa EU na zapadni Balkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: