Na istoku Srbije sve manje ljudi

U Srbiji sada živi do 350 000 ljudi manje nego 2002, pokazuju procene preliminarnih rezultata popisa. Najizrazitije smanjenje broja stanovnika na istoku zemlje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

19:31

Default images

Najveći pad broja stanovnika je u opštinama istočne Srbije, dok zapadni deo zemlje, kao i Beograd, Novi Sad i Novi Pazar, beleže porast broja stanovnika.

“U Crnoj Travi je popisano 28% manje, sledi Alibunar sa 22%, Majdanpek”, kaže Snežana Lapčević, načelnica odeljenja za popis stanovništva.

Od 168 opština samo u 11 je zabeležen porast broja stanovnika i to u Novom Pazaru, Novom Sadu i Beogradu.

“Još je rano da govorimo o migracijama. Mi imamo nekih drugih izvora podatke. Iz Beograda se odlazi i dolazi. Za mene je interesantno da imamo veliki manjak popisanih stanovnika u centralnim gradskim opštinama”, kaže Dragan Vukmirović, direktor Zavoda za statistiku.

U zavodu za statistiku navode da poziv na bojkot u Sandžaku nije uspeo, dok su Albanci na jugu Srbije u većoj meri odbijali da budu popisani. Od, kako se procenjuje, 40 000 Albanaca, njih 4000 je pristalo da učestvuje u popisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: