Na istoku Srbije sve manje ljudi

Beograd -- U Srbiji sada živi do 350 000 ljudi manje nego 2002, pokazuju procene preliminarnih rezultata popisa. Najizrazitije smanjenje broja stanovnika na istoku zemlje.

Izvor: B92
Podeli

Najveći pad broja stanovnika je u opštinama istočne Srbije, dok zapadni deo zemlje, kao i Beograd, Novi Sad i Novi Pazar, beleže porast broja stanovnika.

“U Crnoj Travi je popisano 28% manje, sledi Alibunar sa 22%, Majdanpek”, kaže Snežana Lapčević, načelnica odeljenja za popis stanovništva.

Od 168 opština samo u 11 je zabeležen porast broja stanovnika i to u Novom Pazaru, Novom Sadu i Beogradu.

“Još je rano da govorimo o migracijama. Mi imamo nekih drugih izvora podatke. Iz Beograda se odlazi i dolazi. Za mene je interesantno da imamo veliki manjak popisanih stanovnika u centralnim gradskim opštinama”, kaže Dragan Vukmirović, direktor Zavoda za statistiku.

U zavodu za statistiku navode da poziv na bojkot u Sandžaku nije uspeo, dok su Albanci na jugu Srbije u većoj meri odbijali da budu popisani. Od, kako se procenjuje, 40 000 Albanaca, njih 4000 je pristalo da učestvuje u popisu.

Društvo

Loznica: Miting zbog azilanata

Banja Koviljača -- Organizacioni odbor protesta građana Banje Koviljače pozvao je Lozničane da 6. novembra u što većem broju prisustvuju mitingu zbog prekomernog broja azilanata.

Društvo ponedeljak 31.10. 19:00 Komentara: 11

Prekinuta blokada fakulteta

Beograd -- Studenti prekinuli blokadu Filološkog fakulteta zbog toga "što su svesni da su fizički ugroženi i zbog brojnih pritisaka". U Novom Sadu intervenisala policija.

Društvo ponedeljak 31.10. 18:36 Komentara: 32
strana 1 od 147 idi na stranu