Prekinuta blokada fakulteta

Studenti prekinuli blokadu Filološkog fakulteta zbog toga "što su svesni da su fizički ugroženi i zbog brojnih pritisaka". U Novom Sadu intervenisala policija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

07:28

Default images

Na Filološkom fakultetu u Beogradu od danas će početi redovno održavanje nastave nakon dvonedeljne blokade zbog protesta studenata, koji su između ostalog tražili smanjenje školarina i da na budžetu studiraju svi koji imaju 48 poena.

"Svi pritisci su se pokazali nedovoljnima za prekid blokade, te je uprava Filološkog fakulteta pribegla upotrebi fizičke sile, kao poslednjem 'argumentu', nakon što su neistine dekana Aleksandre Vraneš bile razbijene tokom njenog razgovora sa studentima na Plenumu", kaže se u saopštenju Plenuma.

Dodaje se da Plenum smatra, s obzirom na to da je protest na Filološkom fakultetu, koji je započet blokadom nastave 17. oktobra, bio miran, da je obnova nastave trenutno jedini način da se izbegne eskalacija konflikta.

"Ne želimo da kolege izlažemo fizičkom nasilju od strane profesora, posebno ne kada su oni već izloženi pljački i ekonomskim ucenama od strane Fakulteta i Univerziteta", kaže se u saopštenju.

Plenum naglašava da studenti u protestu ne odustaju od svojih legitimnih zahteva: ograničavanja visine školarine na svim državnim fakultetima na tri minimalne mesečne plate, statusa budžetskog studenta za sve one koji ostvare 48 ESPB, ukidanja rangiranja i vraćanja apsolventskog statusa, apsolventskog staža i apsolventskih ispitnih rokova za studente koji studiraju po Zakonu o visokom obrazovanju iz 2006. godine, kao ni od smene rektora Branka Kovačevića.

Novi Sad: Predstavnici Plenuma ipak pušteni

Foto: Beta
Studenti organizovani u Plenum na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu napustili su po podne fakultetsku zgradu i najavili novo okupljanje na istom mestu za sutra u 20 časova.

Oni su na današnjem Plenumu istakli zahteve za bolje obrazovanje u Srbiji.

Plenum je održan u amfiteatru Filozofskog fakulteta i prisustvovalo mu je oko 300 studenata.

Uprava fakulteta saopštila je da će se nastava odvijati redovno.

Između studenata na Plenumu dolazilo je povremeno do verbalnih konflikata, a manji broj studenata optuživao je Plenum da želi da zaustavi nastavu na fakultetu i govorio da Plenum organizuju "neradnici".

Pristalice Plenuma, koji su bili u većini, kazali su da je Plenum zapravo neposredna demokratija i da njemu mogu da prisustvuju ne samo studenti sa bilo kog fakulteta, već i zainteresovani građani. Uprava Filozofskog fakulteta u Novom Sadu odlučila je danas, nakon jednočasovne zabrane ulaska u zgradu i izlaska iz nje, da oko sto studenata - predstavnika Plenuma, pusti da uđu u zgradu fakulteta.

Stotinak studenata pokušalo je danas oko podneva da uđe u zgradu Filozofskog fakulteta, ali im to nisu dozvolili predstavnici Studentskog parlamenta i obezbeđenja fakulteta.

Studenti su uzvikivali: "Slobodni Filozofski", a u zgradi je bilo njih više stotina.

Obezbeđenje i predstavnici Studentskog parlamenta nisu dozvoljavali nikome da uđe u zgradu ili izađe iz nje.

Ispred zgrade je bilo i nekoliko uniformisanih policajaca, a u jednom trenutku došla su i dva policijska vozila "marice".

Predstavnici Plenuma najavili su rano jutros, nakon obustavljanja blokade Filološkog fakulteta u Beogradu, da će danas u podne održati plenum na novosadskom Filozofskom fakultetu. Oni su istakli da njihovi protesti nisu usmereni protiv fakulteta, već protiv Ministarstva obrazovanja.

Uprava Filozofskog fakulteta u Novom Sadu od jutros je dozvoljavala ulazak u zgradu samo onim studentima koji su mogli da pokažu indeks ili neki drugi studentski dokument.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: