Nova deklaracija o Kosovu?

U državnom vrhu Srbije razmatra se donošenje nove deklaracije o Kosovu, o kojoj bi se skupština izjašnjavala najverovatnije u subotu, 5. novembra.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 31.10.2011.

23:48

Default images

Sagovornici Danasa iz vladajuće koalicije rekli su da se u državnom vrhu radi na aktu o KiM, koji ima formu deklaracije, mada nije sigurno da će se tako i zvati.

U ovom trenutku je gotovo sigurno da će parlament raspravljati o tome u subotu, ali ostavljaju mogućnost da se poslanička debata pomeri za narednu sedmicu, zarad neophodnog “namicanja“ glasova.

Ipak, zašto se uopšte razmatra usvajanje takvog dokumenta, s obzirom na to da je prethodna skupštinska deklaracija usvojena krajem jula, kao i šta bi u njemu pisalo, još nije poznato.

U opoziciji nezvanično tumače da tromesečni vladin “Izveštaj o aktivnostima na stabilizovanju situacije na Kosovu i Metohiji“, o kojem će raspravljati skupštinski Odbor za KiM, neće podržati potrebna većina u parlamentu i da se zato ide na formulisanje posebne deklaracije.

Čak i članovi Vlade Srbije, koji bi “po opisu posla“ trebalo da budu upućeni u ovu vrstu aktivnosti, juče nisu mogli, ili želeli, da kažu o čemu se radi. Šef tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanovićnije hteo da komentariše nezvanična saznanja medija, ministar za KiM Goran Bogdanovićjednostavno je „odbijao“ telefonske pozive, a portparoli vlade govorili su da ne znaju ništa o tome.

S druge strane, šefica poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija kazala je da „akt o kojem će se skupština izjašnjavati može da bude u formi zaključaka skupštinskog Odbora za KiM ili deklaracije“, a predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanovićnajavila je zasedanje parlamenta za narednu sedmicu, što se tumači kao moguća „kupovina vremena“ za usaglašavanje oko teksta pomenute deklaracije.

Ipak, juče tokom popodneva pojavili su se nagoveštaji da bi Skupština Srbije mogla da zaseda povodom Kosova krajem ove sedmice, možda i za vikend.

Kako je objasnilo više ljudi iz vlasti, ako se državni vrh odluči da se parlamentu predloži nova deklaracija o KiM, njome bi se „precizirali“ elementi politike zvaničnog Beograda u svetlu situacije na severu Kosova i stanja na administrativnim prelazima, ali bi „kontinuitet politike svakako bio očuvan“.

Republički parlament doneo je prethodnu kosovsku deklaraciju na sednici 30. jula, pet dana nakon što je policija Kosova izvela akciju preuzimanja kontrole na administrativnim prelazima. U tom dokumentu su međunarodne misije na KiM optužene za „grubo kršenje međunarodnog prava“ i naglašava se neophodnost daljeg delovanja „institucija Srbije na teritoriji Kosova“. Od ukupno 207 prisutnih poslanika, za takav tekst glasao je 181 član parlamenta iz vladajuće koalicije i opozicionih SNS, SRS i Nove Srbije. Protiv su bili LDP i DSS, a uzdržan Savez vojvođanskih Mađara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: