Beograđani neće decentralizaciju

Prema najnovijim istraživanjima, građani Beograda su najmanje u Srbiji zainteresovani za decentralizaciju. Samo osam odsto Beograđana je za decentralizaciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

11:02

Default images

Najskloniji decentralizaciji Vojvođani, njih 26 odsto.

U Beogradu su sve vladine institucije, većina investicija, a i slivanje stanovništva u prestonicu je najizraženije, zbog čega glavni grad Srbije ima beneficije veće nego druge lokalne zajednice.

To je glavni razlog što Beograđani nisu u tolikoj meri pristalice procesa decentralizacije i regionalizacije, piše "Danas".

Najskloniji procesu decentralizacije i regionalizacije su stanovnici Vojvodine (26 odsto), zatim Centralne Srbije (12 odsto), a tek su na kraju Beograđani - njih osam odsto.

U istraživanju se navodi da je ovaj podatak iznenađujući, jer je u pitanju sredina koja ima najjače obrazovne, kulturne, ekonomske, političke i razvojne potencijale.

"Beograd bi trebao da bude lider u ovim procesima, da se sam decentralizuje i bude eksperimentalni prostor za uvođenje brojnih menadžerskih i razvojnih instrumenata, koje koriste savremene lokalne vlasti", navodi se u Cesidovom izveštaju.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, kaže da u prestonici vlada beogradizacija, odnosno želja da se sve odluke donose u glavnom gradu Srbije. Kako ukazuje, to je zbog toga što se u Beogradu nalaze sve vladine institucije i druge organizacije, kao i većina investicija.

"Beograd, kao glavni grad, ima određeni benefit od toga. Naravno, tu treba dodati i slivanje stanovnika iz drugih gradova i opština u prestonicu. Zbog svega toga, Beograd ima povlašćen položaj", objašnjava Popov.

On dodaje da bi decentralizacija i regionalizacija promenila takvo stanje, jer bi sredstva bila u posedu i drugih gradova i opština. On smatra da kampanja, koju vode Ujedinjeni regioni Srbije, najbolje pokazuje da velika želja za decentralizacijom i regionalizacijom postoji, na primer, u istočnoj Srbiji.

Marinika Čobanu, zamenica direktorke Kancelarije nacionalnog saveta za decentralizaciju, kaže za "Danas" da je razlog zbog kojeg Beograđani ne žele decentralizaciju taj što je to kontradiktorno "u odnosu od onoga što zovemo novčanik".

Kako objašnjava, svi bi voleli da se sprovede decentralizacija, kako bi im javne službe bile u blizini.

"Međutim, ako Beograđane pitate da li bi sredstva ravnomerno trebalo da se raspodele na sve lokalne samouprave, onda im decentralizacija nije na umu", ukazuje Marinika Čobanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: