Insajder: Kupoprodaja zdravlja

Insajder u novoj sezoni na programu B92 otkriva kako je pri nabavci vakcine protiv svinjskog gripa 2009. prekršen pravilnik o imunizaciji.

Izvor: B92

Subota, 29.10.2011.

16:24

Default images

Pravilnik služi da bi građani Srbije bili vakcinisani na bezbedan način.

Višemesečno istraživanje pokazalo je da je vakcina uvezena u Srbiju po svaku cenu, bez obzira na to što njena bezbednost nije u potpunosti ispitana.

Dok traje istraga o tome da li su pojedinci u Srbiji zaradili pri nabavci vakcine 2009, od javnosti je ostalo sakriveno da su građani primili vakcinu koja nije ispunjavala uslove iz Pravilnika o imunizaciji.

Ovaj pravilnik služi kako bi regulisao bezbedan način vakcinacije.

U njemu je bilo predviđeno da vakcina mora biti celovirusna ili split, samim tim, prema pravilniku, nije predviđeno da sme da sadrži adiovans, tj. pojačavač.

Međutim, vakcina proizvođača Novartis koja je data pacijentima u Srbiji je subjunit vakcina sa pojačavačem Škvalenom, koja se do tada nikada nije koristila u Srbiji kada je u pitanju vakcinacija protiv gripa.

Predsednik Radne grupe za borbu protiv pandemije Predrag Kon je rekao ekipi Insajdera da "nije nepoštovan" pravilnik o imunizaciji:
Pitanje: Prekršen je pravilnik, to hoću da vam kažem.

Kon: Nije prekršen, nije prekršen, o tome se i radi.

Pitanje: Kako nije, ako nije split vakcina?

Kon: Pa zato što je subjunit vakcina koja u pravilniku ne postoji. To znači da je još sitnije, znači izvedena je iz split vakcine. To je samo još više razbijen virus.

Pitanje: Da li znate šta piše u članu 43 i 44 pravilnika?

Kon: Kako ne bih znao.

Pitanje: Šta piše u pravilniku?

Kon: Tamo piše da se split vakcina koristi za uzrast od 6 meseci do sedam godina.

Pitanje: Čemu onda služi pravilnik?

Kon: Pravilnik je namenjen za masovnu imunizaciju prvenstveno dece i za masovnu imunizaciju stanovništva i još jednom pričam.

Pitanje: Ali to je ovde prekršeno, evo baš o deci se radi.

Kon: Pa da vam kažem, mi možemo ovo dalje da pričamo i možete sada da potaknete tu temu ponovo, jednostavno pravilnik nije nepoštovan. Bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević navodi da on nije stručan za vakcine i da su pravilnike pisali stručnjaci i da on nije pisao pravilnik, niti "ikome naredio neki pravilnik".

On je pozvao ekipu Insajdera da, ukoliko je prekršen zakon, o tome obavesti državne organe.

Vakcina koja je uvezena u Srbiju, prema istraživanju Insajdera, uvezena je po svaku cenu. Stanovništvo Srbije prvi put je vakcinisano protiv gripa vakcinom koja sadrži skvalen, koji nije u potpunosti ispitan.

U novom serijalu, Insajder otkriva i šta su sve nadležne institucije u celom svetu spremne da urade u interesu farmako-industrije i kako su zapravo građani celog sveta često pokusni kunići na kojima se vrše razni eksperimenti.

Prva epizoda serijala Kupoprodaja zdravlja na programu je u ponedeljak u 21.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: