SSP ratifikuju i preostale članice

SSP koji je Srbija potpisala sa EU i svim njenim državama članicama ratifikovan je u 22 države, a u preostalih pet u toku je procedura njegove ratifikacije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.10.2011.

12:56

Default images

Kako su Tanjugu potvrdili diplomatski predstavnici Francuske, Litvanije, Holandije, Belgije i Rumunije, procedura ratifikacije u tim zemljama biće uskoro okončana.

Poslanički dom u Rumuniji odobrio je ratifikaciju 18. oktobra, a ova odluka treba još da bude potvrđena u Senatu, potvrdili su Tanjugu u ambasadi Rumunije u Beogradu.

U ambasadi Francuske u Beogradu potvrdili su za Tanjug da je “ratifikacija SSP-a isključivo tehničko pitanje, jer postoji politička odluka da sporazum bude ratifikovan”.

Procedura bi mogla da bude okončana do kraja tekuće godine.

Prema informacijama do kojih je Tanjug došao u Briselu, Belgija će do kraja tekuće godine okončati proces ratifikacije SSP-a sa Srbijom.

“SSP sa Srbijom je već prošao kroz donji dom saveznog parlamenata i u proceduri je u ostalim skupštinama”, rekao je za Tanjug belgijski diplomata koji je želeo da ostane anoniman i dodao da “nema razloga da do kraja godine ne bude usvojen”.

Ratifikacija bilo kog međunarodnog ugovora u Belgiji je izuzetno komplikovan proces, jer ova država, jedna od najmanjih u EU, ima sedam parlamenata što na na saveznom, što na regionalnom nivou, koji svi moraju da se slože pre nego što neki ugovor stupi na snagu.

U Holandiji je do zastoja došlo iz političkih razloga, pre svega vezanih za saradnju sa Haškim tribunalom, ali oni su posle hapšenja poslednjih begunaca i pozitivnog mišljenja Evropske komisije otklonjeni.

“Ratifikacija SSP će biti na dnevnom redu u poslednjoj nedelji novembra”, rekao je Tanjugu Hert Domrad, portparol donjeg doma holandskog Parlamenta.

On je dodao da se tada očekuje i usvajanje tog sporazuma, čiji je proces ratifikacije u Holandiji započeo u junu ove godine.

Procedura ratifikacije započeta je i u Litvaniji.

Iako je zbog neuspešne privatizacije Beogradske industrije piva koji je trebalo da pređe u vlasništvo litvanske kompanije “Alita” ratifikacija SSP-a bila usporena, u tamošnjem Ministarstvu spoljnih poslova tvrde da će procedura uskoro biti nastavljena i okončana.

“Ne postoje prepreke za ratifikaciju. Očekujemo da ceo proces bude završen u sledećih nekoliko meseci”, kazao je šef službe za odnose s javnošću u litvanskom ministarstvu spoljnih poslova Lašas Mindaugas.

Ratifikacija SSP-a obično traje između jedne i dve godine i neophodan je uslov za otvaranje pregovora o članstvu u EU sa državom kandidatom.

Prva država EU koja je ratifikovala SSP sa Srbijom bila je Sspanija, gde je to učinjeno u junu prošle godine, dok su poslednje dve, Finska i Poljska to učinile ovog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: