Ko uzima deo Cecine kuće?

Vojislav Đurković iz Bijeljine, kome bi prema odluci suda trebalo da pripadne deo kuće Svelane Ražnatović, bio je major Arkanove dobrovoljačke garde, piše Blic.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2011.

12:09

Default images

Prvi osnovni sud naložio je prodaju dela kuće Svetalne Ražnatović od 140 kvadrata, kolika je prva etaža kuće u Ulici Ljutice Bogdana - zbog neplaćenog duga Đurkoviću. "Blic" piše da se Vojislav Đurković tokom rata predstavljao kao major Srpske dobrovoljačke garde, kao i da se njegovo ime često pominjalo na suđenjima pred Haškim tribunalom.

"Blic" piše da je Đurković bio član Komisije za razmenu civila između Tuzle i Bijeljine, a potom je osnovao i svoju agenciju za razmenu kojoj je dao ime „Evropa“.

Pozivajući se na upućene izvore, list navodi i da u vreme rata u Bosni, iako je bio Arkanov major, nije imao paravojnu jedinicu u Bijeljini, ali se u svojim akcijama oslanjao na pomoć policije, dok se Vojska Republike Srpske, odnosno Istočnobosanski korpus VRS, kojim je komandovao general Novica Simić, vidno distancirala od „Vojkana i njegovih akcija“.

Na suđenjima pred Haškim tribunalom često je pominjano ime Vojislava Đurkovića, koga su mnogi svedoci, posebno na suđenju Slobodanu Miloševiću, imenovali kao “osobu blisku Željku Ražnatoviću Arkanu, od koga je dobio i čin majora Srpske dobrovoljačke garde”, ali i čoveka koji je “organizovao progon muslimana iz Janje kod Bijeljine”.

I sam Milošević je Đurkovića žestoko optužio navodeći da je “reč o kriminalcu iz Velinog Sela kod Bijeljine” i da po onome što je on znao, “Đurković je pljačkao i odvodio ljude i radi toga je više puta hapšen i protiv njega su podnošene krivične prijave”.

Đurković je u novembru 2005. hapšen u Bijeljini zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a posle nepunih mesec dana pušten je iz pritvora.
Kuæa u Ljutice Bogdana
Prvi osnovni sud juče je saopštio da je doneta pravosnažna odluka o oduzimanju dela kuće Svetlane Ražnatović u Ulici Ljutice Bogdana u Beogradu.

Problem je, međutim, što je kuća poznate pevačice već pod hipotekom koja je upisana kao garancija da će ona uplatiti državi iznos od milion evra, na koji je osuđena zbog malverzacija sa prodajom fudbalera "Obilića".

Advokat Slobodan Batrićević, nekadašnji sudija beogradskog Okružnog suda, kaže za "Blic" da je država morala da zna da li na kući postoji neka hipoteka, kada su sud i tužilaštvo prihvatili sporazum o priznanju krivice.

„Ako to nije urađeno, onda je u pitanju neodgovornost državnog organa koji stavljanjem hipoteke nije obezbedio potraživanje“, kaže advokat Batrićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: