"Simuliraju borbu protiv korupcije"

Predstavnici Udruženja "Doktori protiv korupcije" su izjavili da se borba protiv korupcije u oblasti zdravstva u velikoj meri simulira.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.10.2011.

16:40

Default images

"U Srbiji se simulira borba protiv korupcije i na to ukazuju brojne afere koje nisu do kraja dobile svoj epilog", rekla je predsednica Udruženja Dragana Jovanović na konferenciji "Simulacija borbe protiv korupcije u zdravstvu - medicinski, pravosudni i medijski aspekti".

Ona je istakla da se mora postaviti pitanje šta je sa pokrenutim aferama o nabavci vakcina protiv novog gripa, aferi "Kraba", aferi o zloupotrebi liste čekanja u Vojvodini ili afere oko Hitne pomoći u Beogradu iz 2006. godine.

Navodeći da korupcija u zdravstvu predstavlja najopasniji oblik korupcije, Jovanovićeva je istakla i da postoje dokumenta o pitanjima na koja se moraju dobiti jasni odgovori, a koja još niko do sada nije pomenuo.

Jovanovićeva je kao primer navela pokretanje pitanja koja se bave listama za hemodijalizu u Kraljevu, ali i pitanjima odnosa prema prevenciji malignih oboljenja.

Predstavnik Udruženja Draško Karađinović rekao je da je Srbija u svetskom vrhu po korupciji u zdravstvu i dodao da je prema najnovijim podacima "vrednost transakcije gde pacijenti plaćaju direktno iz svog džepa porasla sa 169 evra na 255 evra".

On je ukazao i na to da u Srbiji postoje brojna tela u borbi protiv korupcije u kojima radi oko 5.000 funkcionera i službenika.

Karađinović je istakao i da će od člana Upravnog odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomira Čupića zatražiti odgovor na pitanje čemu služi ta agencija jer, kako je naveo, "puno košta, a korupcija divlja".

Na konferenciji je rečeno da je Udruženje "Doktori protiv korupcije" dobilo nedavno Nagradu za izvrsnost Evropske mreže za borbu protiv prevare i korupcije (EHFCN) u zdravstvu za 2011. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: