Predsednikov sin spiskao 70 mil. $

Sin predsednika Ekvatorijalne Gvineje "spiskao" više od 70 miliona dolara, koje je stekao korupcijom, kako bi kupio vilu, avion i stvari Majkl Džeksona.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

11:37

Default images

Teodoro Ngema Obiang Mange, predsednikov sin i ministar za šumarstvo u Ekvatorijalnoj Gvineji, zloupotrebljavao je službeni položaj radi sticanja miliona dolara za ličnu upotrebu, navodi se u dva zahteva za konfiskaciju imovine koja su podneta pred sudovima u Los Anđelesu i Vašingtonu.

U zahtevima vlade SAD se tvrdi da Mangeova imovina može biti konfiskovana jer je je stečena proneverom i kra]om državnog novca iz koristoljublja, a američka vlada je izrazila nameru da od Ngeme oduzme 70 miliona ukradenih dolara "u korist naroda zemlje iz koje je taj novac uzet".

Ngema se optužuje da je zahvatao u prihode od eksploatacije prirodnih bogatstava zemlje i od toga živeo raskošno - iako mu je na raspolaganju bila državna plata od 6.800 dolara mesečno.

Predsednikov sin je tako utrošio 30 miliona dolara na kupovinu vile u Malibuu u Kaliforniji, 38,5 miliona dolara na privatni "galfstrim" lir džet i oko 3,2 miliona dolara na stvari pokojnog "kralja popa" Majkla Džeksona, kao što su rukаvica prekrivena kristalom sa njegove "Bad" svetske turneje
i košarkaške lopte sa potpisima Džeksona i Majkla Džordana.

Prema podacima federalnih zvaničnika, Ngema je sebi kupio i ovogodišnji model "ferarija" vredan 530.000 dolara. Takođe je imao 24 luksuzna automobila u vrednosti od oko 10 miliona dolara, koje je prvo držao u muzeju automobila u Los Anđelesu a onda ih prebacio u Francusku.

Kada su ga banke pitale odakle mu tolike količine gotovog novca, Ngema im je davao raznorazne odgovore kao što su - porodično nasleđe i profiti od trgovine skupim i uvoznim automobilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: