Srbija uklonila obogaćeni uranijum

Beograd -- Srbija je dobila priznanje kao šesta zemlja na svetu koja je uspešno uklonila visokoobogaćeni uranijum sa svoje teritorije.

Izvor: Beta
Podeli

Srbija je time eliminisala potencijalne terorističke pretnje.

Kako je navedeno u saopstenju, priznanje za uspešan transport isluženog nuklearnog goriva u Rusiju dodeljeno je na međunarodnoj konferenciji u Čileu o upotrebi nuklearnih goriva i nuklearnih reaktora.

Iz Srbije je u periodu od 2009. godine do danas uklonjen visokoobogaćeni uranijum i platonijum, nuklearni materijali koji predstavljaju potencijalne mete nuklearnog terorizma, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, Srbija, koja je uključena u deo globalnog programa za smanjenje terorizma, ušla je u krug samo 19 država u svetu koje su postigle tako dobar rezultat.

Srbija je 2002. godine transportovala u zemlju porekla, Rusiju, više od 48 kilograma svežeg nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom, što je bio prvi transport u okviru međunarodne inicijative za vraćanje nuklearnog goriva u zemlju porekla.

Takođe, 2010. godine obavljen je transport kompletnih zaliha od 13 kilograma iskorišćenog nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom iz reaktora u Vinči, uključujući i transport od više od dve tone istrošenog goriva sa niskim obogaćenim uranijumom što je
bio najveći i najkompleksniji transport ikada.

Kako je saopsteno, transport je bezbedno stigao u Rusku federaciju 17. decembra 2010. godine, a krenuo je iz Srbije 18. novembra iste godine.

Tokom projekta u specijalno kontejnere je prepakovano ukupno 8.030 gorivnih elemenata istrošenog nuklearnog goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20 idi na stranu