Srbija uklonila obogaćeni uranijum

Beograd -- Srbija je dobila priznanje kao šesta zemlja na svetu koja je uspešno uklonila visokoobogaćeni uranijum sa svoje teritorije.

Izvor: Beta
Podeli

Srbija je time eliminisala potencijalne terorističke pretnje.

Kako je navedeno u saopstenju, priznanje za uspešan transport isluženog nuklearnog goriva u Rusiju dodeljeno je na međunarodnoj konferenciji u Čileu o upotrebi nuklearnih goriva i nuklearnih reaktora.

Iz Srbije je u periodu od 2009. godine do danas uklonjen visokoobogaćeni uranijum i platonijum, nuklearni materijali koji predstavljaju potencijalne mete nuklearnog terorizma, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, Srbija, koja je uključena u deo globalnog programa za smanjenje terorizma, ušla je u krug samo 19 država u svetu koje su postigle tako dobar rezultat.

Srbija je 2002. godine transportovala u zemlju porekla, Rusiju, više od 48 kilograma svežeg nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom, što je bio prvi transport u okviru međunarodne inicijative za vraćanje nuklearnog goriva u zemlju porekla.

Takođe, 2010. godine obavljen je transport kompletnih zaliha od 13 kilograma iskorišćenog nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom iz reaktora u Vinči, uključujući i transport od više od dve tone istrošenog goriva sa niskim obogaćenim uranijumom što je
bio najveći i najkompleksniji transport ikada.

Kako je saopsteno, transport je bezbedno stigao u Rusku federaciju 17. decembra 2010. godine, a krenuo je iz Srbije 18. novembra iste godine.

Tokom projekta u specijalno kontejnere je prepakovano ukupno 8.030 gorivnih elemenata istrošenog nuklearnog goriva.

Razno

Na današnji dan, 29. oktobar

439 - Vandali, predvođeni kraljem Genserikom, osvojili su Kartaginu, koja je postala glavni grad vandalske države u Africi. 1321 - Umro je srpski kralj Stefan Milutin

Razno subota 29.10. 00:09 Komentara: 0

"Parada" dobila filmsku verziju

Beograd -- Priča Paradi ponosa u Beogradu dobila je filmsku verziju. Problemi junaka filma reditelja Srđana Dragojevića slični su stvarnim problemima njenog prganizovanja.

Razno petak 28.10. 19:42 Komentara: 5

Na današnji dan, 28. oktobar

1492 - Kristofer Kolumbo je na prvom putovanju preko Atlantika otkrio kopno, misleći da je stigao do Istočne Indije i proglasio je posedom Španije. 1628 - Kraljevske

Razno petak 28.10. 07:09 Komentara: 1
strana 1 od 20 idi na stranu