ETA završila svoje aktivnosti

Madrid -- Baskijska organizacija ETA objavila je konačni prekid svoje oružane aktivnosti posle više od 40 godina borbe za nezavisnost Baskije.

Izvor: Beta
Podeli

Saopstenje je objavljeno na vebsajtu baskijskog dnevnika Gara koji ETA redovno koristi za iznošenje svojih stavova.

ETA je objavila trajni prekid vatre u januaru, ali se do sada nije odrekla oružane borbe kao načina stvaranja nezavisne baskisjke države, što je španska vlada tražila od te organizacije.

"ETA je proglasila definitivno obustavljanje svojih oružanih aktivonsti. ETA poziva vlade Španije i Francuske da otvore proces direktnog dijaloga sa ciljem da se reše posledice sukoba", navela je ta organizacija.

U tekstu se dodaje da ETA na ovaj način pokazuje svoj jasan, čvrsti i definitivan angažman i ističe da nedavna međunarodna konferencija o Baskiji predstavlja inicijativu od velikog političkog značaja.

U bombaškim i oružanim napadima od kraja 1960-ih pripadnici te orgaizacije su ubili 829 ljudi. Španija, Evropska unija i SAD je smatraju terorističkom organizacijom.

Sapatero: Pobeda demokratije

Španski premijer Hoze Luis Rodriges Sapatero pozdravio je kao "pobedu demokratije" objavu baskijske organizacije ETA da definitivno obustavlja oružanu borbu.

"Danas imamo legitimno zadovoljstvo zbog pobede demokratije, zakona i razuma", rekao je Sapatero u televizijskoj izjavi posle današnje objave baskijske organizacije da obustavlja 40-godišnju oružanu borbu.

Sapatero je rekao da se radi o objavi od "kapitalnog" značaja.

Vođa španske opozicione desnice Mariano Rahoj, pozdravio je vrlo važnu objavu organizacije ETA, ali je tražio i njeno "nepovratno raspuštanje".

"Smatramo da je ovo vrlo važan korak ali mir svih Španaca neće biti potpun dok se ETA nepovratno ne raspusti i ne rasformira", rekao je
Rahoj novinarima.

ETA je danas objavila da definitivno prekida svoje oružane aktivnosti posle 40 godina borbe za nezavisnost Baskije u kojoj je poginulo više
od 800 ljudi.

ETA koju EU i SAD smatraju terorističkom organizacijum, odgovorna je za smrt 829 ljudi tokom više od 40 godina borbe za nezavisnost. Ta
organizacija je 10. januara objavila trajni prekid vatre, ali se nije definitivno odrekla oružane borbe.

Svet

Suđenje Brejviku i za javnost?

Oslo -- Policija u Oslu zatražila je da se Anders Brejvik na sudu obrati putem video linka, u prisustvu medija, umesto dosadašnjeg izjašnjavanja iza zatvorenih vrata.

Svet ponedeljak 31.10. 21:21 Komentara: 4

Rasmusen pohvalio Libijce

Tripoli -- Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pohvalio Libijce za "hrabrost, predanost i požrtvovanost" zbog svrgavanja Moamera Gadafija.

Svet ponedeljak 31.10. 16:53 Komentara: 2
strana 1 od 220 idi na stranu