Kako je ubijen Gadafi?

Moamer al-Gadafi ubijen je u četvrtak nedaleko Sirta, pod još uvek nejasnim okolnostima. Svetski mediji rekonstruišu poslednje sate pukovnika Gadafija.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2011.

18:06

Default images

Gadafi je navodno podlegao ranama koje je zadobio prilikom napada na Sirt, njegov rodni grad.

Nije međutim tačno utvrđeno da li je Gadafi stradao prilikom NATO bombardovanja Sirta i okoline ili u obračunu sa predstavnicima novih vlasti. Zvaničnici prelaznih vlasti Libije su naveli da je Gadafi bio uhvaćen živ, ali ranjen i da je preminuo ubrzo posle zarobljavanja.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal pozvala je nove libijske vlasti da objave sve činjenice o Gadafijevoj smrti.

Predsednik prelazne libijske vlade Mahmud Džibril izjavio je u četvrtak uveče da rezultati forenzičarskog izveštaja pokazuju da je Gadafi podlegao povredama od zadobijenog metka u glavu u unakrsnoj vatri između boraca nove libijske vlasti i njegovih pristalica.

"Gadafi je bio izvađen iz kanalizacione cevi i nije pružao nikakav otpor", rekao je Džibril, dodajući da je bio povređen samo u ruku. On je precizirao da je Gadafi bio pogođen u desnu ruku i kada su ga pomerili da bi ga uneli u kamion videli su da na njemu nije bilo drugih povreda.

"Dok se auto sa Gadafijem kretao, vozilo je uletelo u unakrsnu vatru između boraca nove libijske vlasti i pro-Gadafijevih snaga u kojoj je bio pogođen metkom u glavu", rekao je Džibril, prenela je agencija Rojters.

"Lekari sudske medicine nisu mogli da kažu da li je metak došao od revolucionara ili Gadafijevih snaga", rekao je Džibril.

Gadafi je bio živ kada je bio odvezen iz Sirta, ali je umro nekoliko minuta pre nego što stigao do bolnice, dodao je libijski premijer tokom predstavljanja forenzičarskog izveštaja medijima. Na snimku televizije Arab TV vidi se kako je Gadafi uhvaćen ranjen. Na sebi je imao krvavu majicu, a krv mu je bila i na licu.

Na snimku se vide i borci snaga novih vlasti koji su bili na putu u Sirtu. Na ne baš sasvim jasnom snimku deluje kao da neki od pobunjenika pokušavaju da udare Gadafija i da on posrće dok ga pobunjenici guraju na prikolicu kamioneta.

"Želimo ga živog! Želimo ga živog!", vikao je jedan čovek, dok je Gadafi odvlačen, a neki pobunjenici su pokušali da ga čupaju za kosu.

Napominjemo da je snimak vrlo uznemirujući. Na snimku napravljenom kasnije vidi se pobunjenici na trotoaru guraju Gadafijevo beživotno telo.

Napominjemo da je i ovaj snimak vrlo uznemirujući.

Poslednji sati Moamera Gadafija

Agencija AP ocenjuje da se posle početne zbrke polako pojavljuje jasnija slika Gadafijevih poslednjih sati, mada još ima protivrečnosti.

Većina izveštaja se slaže u tome da je Gadafi bio opkoljen zajedno s teško naoružanim pristalicama u nekoliko zgrada koje su držali u priobalnom gradu Sirtu, žestoko se braneći od revoluciornih snaga.

U jednom trenutku je konvoj vozila je pokušao da ode iz Sirta, ali je zaustavljen vazdušnim napadom francuskih aviona u okviru snaga NATO.

Francuski ministar odbrane Žerar Longe rekao je da je Gadafi bio u konvoju 80 vozila i da je pokušao da pobegne iz Sirta.

Konvoj je zaustavljen vazdušnim napadom, ali nije uništen, a posle su revolucionarni borci došli do vozila u kojem je bio Gadafi.

Fati Bassaga, portparol vojnog saveta Misurate, čije su snage bile uključne u opsadu Sirta, rekao je da su pobunjenici opkolili konvoj i
razmenili vatru s ljudima iz nekoliko vozila.

U jednom su našli Gadafija, ranili ga u vrat i potom odveli u ambulantu.

Bassaga je naveo da je Gadafi pobunjenicima tada rekao: "Šta hoćete?".

Taj portarol je dodao da je Gadafi umro pola sata kasnije zbogkrvarenja.

Abdel-Džalil Abdel-Aziz, lekar koji je bio u medicinskom timu koji je pratio Gadafija do ambulatne i posle ispitao telo, rekao je da je Gadafi umro od dve zadobijene rane - u glavu i grudi. Podsetimo da se u prvim izveštajima navodilo da je Gadafi bio ranjen u obe noge.

"Ne možete zamisiti koliko sam danas srećan. Ne mogu opisati moju sreću", rekao je taj lekar i dodao: "Tiranin je otišao. Sada libijski narod može odahnuti".

Gadafijevo telo je onda prevoženo na vozilu ulucama obližnje Misurate praćeno velikom grupom ljudi koji su uzvikivali "Krv mučenika neće otići uzalud!", vidi se na slici televizije Al-Arabija.

Veruje se da je su Gadafija ubili pobunjenici iz Misurate koja je pretrpela višenedeljnu brutalnu opsadu Gadafijevih snaga tokom osmomesečnog građanskog rata.

Uspon i pad Moamera Gadafija

Foto: Beta
Moamer Muhamed Abu Miniar al-Gadafi, poznat kao pukovnik Gadafi bio je jedan od najdugovečnijih šefova države na svetu - vladao je Libijom više od 42 godine.

Došao je na vlast 1969. godine. Pao je sa vlasti u roku od osam meseci - u pobuni Libijaca koja je počela sredinom februara 2011. godine.
Gadafi sa svojim uzorom Naserom (Foto: Beta)
Ukinuo je ustav Libije iz 1951. i donosio je zakone zasnovane na političkoj ideologiji, koju je on formulisao kao Treću međunarodnu teoriju, odnosno Džamahiriju i objavio u "Zelenoj knjizi".

Gadafi je govorio da je njegov sistem islamski socijalizam.
Foto: Beta
Odnosi sa zapadom bili su promenljivi.

Još krajem sedamdesetih došlo je do zaoštrenja odnosa između Libije i SAD.

Tokom 1986. je u tadašnjem Zapadnom Berlinu eksplodirala bomba u diskoteci koju su posećivali američki vojnici.

Američka administracija je za teroristički napad odgovornim proglasila Gadafija.
Gadafi u svojoj rezidenciji u Tripoliju
Libijska podrška terorističkim organizacijama je potvrđena krajem 1987. kada je presretnut trgovački brod MV Eksund. Sa Eksunda je oduzeta velika pošiljka oružja i eksploziva, namenjena Irskoj republikanskoj armiji.
Nelson Mendela i Gadafi (Foto: Beta)
Izlazak iz izolacije je započeo posredovanjem predsednika Južne Afrike Nelsona Mandele, koji je Libiju posetio 1997, i generalnog sekretara UN Kofija Anana.

Gadafi je 1999. prihvatio njihov kompromisni predlog koji je uključivao predavanje optuženih agenata Holandiji.
Foto: Beta
"Pukovnik" je započeo nekoliko ratova i bio optuživan da je njegov režim osvojio tehnologiju pravljenja hemijskog oružja. On je, takođe, snabdevao oružjem Irsku republikansku armiju (IRA).
Foto: wikipedia.org
Nakon smrti njegovog uzora Nasera, Gadafi se okrenuo Titovoj politici nesvrstanih. On je dobre odnose održavao tokom postojanja SFRJ, ali i kasnije sa svim bivšim članicama te države.
Gadafijev režim počeo je da se obrušava od sredine februara ove godine, kada su započele demonstracije u toj zemlji.
Foto: Beta
Tokom svih ovih meseci od kada traje okršaj libijskih pobunjenika, uz pomoć snaga NATO-a, sa pristalicama Gadafija, bivši libijski lider imao je podršku svojih dugogodišnjih prijatelja Fidela Kastra i Uga Ćavesa.
Svrgnuti predsednik Egipta Hosni Mubarak i Moamer Gadafi (Beta)
Prema podacima međunarodnih organizacija, tokom Gadafijeve vladavine mnogi od pokazatelja ljudskog razvoja su u Libiji znatno poboljšani.

Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu.

Upućeni tvrde da su Gadafi i njegovi rođaci preuzeli veliki deo libijske privrede.

Našu vest o ubistvu Moamera Gadafija možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: