Hejg: Pojačati pritisak na Srbiju

Priština -- Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg izjavio je da će ta zemlja pojačati pritisak na Srbiju da ugasi paralelne strukture na severu Kosova.

Izvor: Beta
Podeli

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova navodi se da je Hejg u razgovoru sa šefom kosovske diplomatije Enverom Hodžajem rekao da će "Velika Britanija povećati pritisak na Srbiju da ugasi paralelne strukture kao jedini preduslov da dobije kandidaturu za EU".

Kako se navodi, britanski ministar dao je snažnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova, kao i integraciji tri opštine na severu Kosova u institucije Kosova.

Ministar Hodžaj je kazao da je podrška Velike Britanije izuzetno značajna, pošto se radi o velikoj i uticajnoj zemlji koja ima uticaja na mnoge države koje još nisu priznale Kosovo.

Hejg je rekao da će Velika Britanija podržati Kosovo u naporima da se poveća broj zemalja koje priznaju nezavisnost i da će širiti uticaj i na pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo.

Hodžaj je zatražio podršku Hejga za uspostavljanje "ugovornih odnosa" Kosova i EU i da taj proces ne ometaju država EU koje nisu priznale Kosovo.

Kosovo

Odlaže se sednica o Kosovu

Beograd -- Sednica Skupštine najavljena za 2. novembar, na kojoj bi trebalo da se razmatra vladin izveštaj o situaciji na Kosovu, biće odložena za dan-dva, potvrđeno B92.

Kosovo ponedeljak 31.10. 15:25 Komentara: 19
strana 1 od 135 idi na stranu